Tajna Kleopatrine ljepote: Napravite ružinu vodicu za prekrasno lice

Ružina vodica je prirodno sredstvo za njegu kože čiji je blagotvoran utjecaj bio poznat još u doba drevnih civilizacija, i bio je omiljeno sredstvo za njegu kože kultne Kleopatre, a svi znamo da je ona bila poznata kao jedna od najljepših žena u istoriji. K tome kupanje u vodi od ružinih latica bio je redovni obred Julija Cezara, u Indiji se ružina vodica već stoljećima smatra osnovnim kozmetičkim preparatom. Danas je otkrivaju i Zapadnjaci, koji je koriste ne samo u kozmetici i medicini, nego i u kulinarske svrhe. Pogotovo je odlična kao aromatični dodatak slasticama. Vino, marcipan, pekarski proizvodi, pudinzi i razne poslastice na bazi mlijeka nezamislivi su bez ružine vodice.


Zbog svojih antibakterijskih svojstava doprinosi liječenju posjekotina i rana. Oblozi pripremljeni od ružine vodice uspješno otklanjaju podočnjake te natečenost i crvenilo očiju, a zahvaljujući protuupalnim svojstvima izvrsna je za ublažavanje ekcema, dermatitisa te crvenila nastalog uslijed iritacije kože. Odličan je izbor za kosu također pa će i kosi pružiti hidrataciju, a njena svojstva čuvaju zdravlje vlasišta te pomažu u eliminaciji peruti.

Sam miris ružine vodice je pak fantastičan te opušta, podiže raspoloženje, oslobađa od nemira, tjeskobe i napetosti te pridonosi mirnom snu. Možete napraviti i kupku od ružine vodice pa se opustiti i uživati uistinu poput kraljice.

Ako želite sami napraviti ovaj magičan pripravak donosimo vam i jedan recept.

Sastojci:

Što se tiče odabira vrste, za pripremu ružine vodice idealna je sorta damask zbog svog izuzetno jakog i ugodnog mirisa, a mogu se koristiti i razne druge sorte ruža, s tim da je poželjno da budu što intenzivnijeg mirisa i nemojte miješati različite vrste ruža jer miris na kraju možda neće biti ugodan. Također birajte ruže koje nisu prskane pesticidima. Svakako, nakon što uberete latice, operite ih kako biste eliminirali prljavštinu, eventualne insekte i slično. Dakako trebat će vam i voda, i to ona destilirana.

Priprema:

Željenu količinu latica stavite u emajliranu posudu, ravnomjerno ih rasporedite te ih potom prelijte destiliranom vodom u količini dostatnoj da prekrije sve latice. Poklopite zdjelu i stavite je na laganu vatru. Ne dopustite da voda prokuha jer previše topline će uništiti boju i druga svojstva vodice. Nakon otprilike 20 minuta, latice će postati svjetlije, a voda će poprimiti boju latica. Procijedite tekućinu, ulijte je u staklenku i spremite u frižider. Upotrijebite unutar šest do sedam dana.