Tajna djevojačkog groba u selu Pjevalovac između Kuljenovaca i Dervente: Tamo gdje je mlada djevojka odbranila ponos

Obilježavanjem ovog „svetog mjesta“ živi ukazuju počast pokojniku „koji je davno legao ispod dva kamena i tu mu je dugo ležati“

U crnogoričnu šumu, pored puta Pjevalovac-Koljenoci –Dervnta,zavuklo se grobno mjesto ograđeno drvenom ogradom. Mještani ovo grobno mjesto nazivaju Djevojački grob, a neki ovim krajevima, naseljenim uglavnom katoličkim stanovništvom, nazivaju još i Carski grob.

Postoji više narodnih predaja koje pokušavaju rasvjetliti tajnu ko leži pod zemljom. Gotovo sve predaje vezuju se za mladu i nesvakidašnje lijepu djevojku koja je stradala od „hajdučke“ ruke. Kazuje se kako su je na silu htjeli odvesti sa druma u hajdučke tajne odaje, a kako se opirala ukazujući nepokornost i neukrotivost kao „divlja srna“vukovi“ su je „živu rastrgali.

U jednoj o predaja pominje se razlog za njenu okrutna smrt zbog drskog opiranja glavnom „harambaši“. „Jezivo i nemilosrdno. Duge djevojačke kose i noge vezali su za konjske repove, a potom natjerali konje u galop.“

Po drugoj manje pominjanoj verziji ljepotica je stradala tako što se otrgla iz ruku krvoloka i skokom u rijeku izabrala smrt. Zajedno sa njom u smrt je otišao njen nesuđeni izbranik, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Vjeruje se da je pripadao plavoj, „kraljevskoj krvi“ i da su ga hajduci otrgli iz njegovog zagrljaja kada je izgubio glavu, te otud u predaji i pretpostavka da je to „carski grob“i da ispod drvenog obilježja nema „ženskog tijela“. Narodna mašta je još neke predaje isplela, ali ova je posebno dopadljiva u nastavku priče o „svetosti“ ovog mjesta.

„Sveto“ mjesto

Predaja kazuje kako je djevojka, prije nego je izdahnula, izgovorila ove riječi:

„Svi koji budu patili od glavoboje nek dođu na moj grog mladom nedjeljomi i bol će prestati. Pred rat, 1992-1995., jedna žena iz Koraća je tvrdila da je imala glavobolju i da je posjetila grob i ozdravila, a nakon toga je zasadila smrču koja postoji i danas i napravila ogradu oko groba. Katoličko stanovništvo je do rata masovno dolazilo na ovo mjesto, a kasnije, raseljaavnjem, opustio je Djevojački grob.(aura.ba/M.Smajlović)