Tajanstveni likovi i znakovi na stablima: igra prirode ili proročanski predznaci? Kada sveto drvo „progovori“…

44aura22-23.qxdUkazanja likova i drugih tajanstvenih znakova na drvetu pobuđuju različitu maštu i komentar. Sve ovisi od toga kako ko gleda, ali ako više osoba potvrdi da je riječ o liku sveca ili đavola, onda priča zavrijeđuje pažnju. Ima i primjera gdje je je sve jasno svima, kao što je slučaj sa brojkama. Gledaj, čitaj i tumači na svoj način!

Poznato je da su naši preci gajili kult prema bukvi, hrastu, lipi, tisovini… Kada sveto drvo „progovori“ ni potomci ne ostaju ravnodušni. U jednom od brojeva našeg magazina imali smo sličan prilog o ukazanju tajanstvenih likova u drvetu, a u ovom prilogu nadopunjujemo temu sa najsvježijim primjerima.

44aura22-23.qxdPropalo proročanstvo

Još se prepričava prošlogodišnji slučaj Subhije Hamzić Karat iz Bihaća, koja je u svom dvorištu, na panju stabla dunje, otkrila brojke jedan i dva. Jasno se vidi jedinica, a nekoliko „centi“ udesno dvojka se tek nazire. Kako se „otkriće“ dogodilo domalo prije proročanskog datuma drevnih Maja, 21.12. 2012. godine, brzo se isplela priča kako bi se, gluho bilo, mogla obistiniti katastrofalno predviđanje.

Na sreću, famozni datum je iza nas, svima je lahnulo, pa i domaćici Subhiji koja je sačuvala „suvenir“ za uspomenu. U sjećanju je i njena priča:

– Stršljenovi su glavni razlog što sam posjekla stablo dunje, koja je posađena daleke 1950. godine. Opasni insekti, čiji ubodi mogu biti fatalni za život, bili su se naselili u duplje dunje. Zimski period je bio jedina prilika da se kutarišem napasti.

44aura22-23.qxdĐavo iz Đavolje Varoši

Prošle godine čudo se dogodilo i u dvorištu domaćice Ružice Pitinac iz hrvatskih Beketinaca, kada je na stablu šljive ugledala Gospin lik. Pozvala je susjede da se uvjere u ono što je vidjela.

U regionu još jedno čudo. Vozač autobusa iz Prokuplja, Mića Nikolić, zastao je da se napije vode na česmi nadomak Žitnog Potoka. Ugasio je žeđ i natočio plastični balon, ali kada se okrenuo i pogledao na stablo bukve imao je šta vidjeti.

– Vidio sam sveca. Kao da me je gledao. Nisam se puno zadržao!

Ali, na svetim stablima ne ukazuju se samo likovi svetaca. Da je tako živi primjer je Radunka Živković iz sela Đake kod Đavolje Varoši u Srbiji. Radunka je na trupcu odsječenom u njenoj šumi ugledala „krilatu đavolicu i đavola, sa rogovima i vatrenim očima“. Ispričala je:
44aura22-23.qxd
– Moj zet je to prvi vidio, ali kako voli popiti nisam mu povjerovala. Kasnije vidim što vidom, đavola! Lijepo mu se vide oči, rogovi i brada. Na svakom novom prerezanom trupcu krilata đavolica i đavo, sa rogovima i vatrenim očima!

Vanzemaljac

Britanac Dobson je u drvetu otkrio lik vanzemaljca. Ispričao je:

– Rezao sam drva motorkom, a onda sam na trupcu ugledao lik iz čuvenog filma E.T. Uzviknuo sam: Moj Bože, ovo je E.T.!

Ni Dobsonova supruga Janet  nije skrivala oduševljenje. Kazala je:

– Čvrsto smo odlučili da drvo ne bacamo u vatru. To je jedinstven suvenir!

(aura.ba/arhiva magazina Aura/Mustafa SMAJLOVIĆ)