Tačka CV17 sadrži sve ljudske emocije: Pritisnite je kada se osjećate loše!

Tačka na tijelu koja ublažava stres i anksioznost 

Prema drevnoj kineskoj medicini, naše tijelo ima određene akupresurne tačke smještene duž energetskih kanala kroz koje energija teče. Ti kanali nazivaju se energetski meridijani.

Epicentar tijela

Kroz energetske meridijane teče naša životna energija (či). U tijelu postoji ukupno 12 meridijana koji prolaze kroz najvažnije organe našeg tijela. Oni održvaju tijelo u formi, zdravlji i vitalnosti, a ukoliko ne funkcionišu normalno, gubi se ravnoteža u organizmu. Pomoću akupresure možete poboljšati stanje svojih energetskih meridijana.

Akupresura ima slično dejstvo kao akupunktura, samo što se umjesto iglica koriste prsti. Uz pomoć akuprusure, kroz stimulisanje određenih meridijana, možete čak ublažiti stres i anksioznost.

Tačka CV17 je “antero-srednji meridijan” koji se nalazi u centru grudnog koša i vjeruje se da je ova zona energetski epicentar našeg tijela u kojem se nalaze sve ljudske emocije. Blagim pritiskom na ovu tačku i njenim masiranjem, uspjećete da ublažite stres, anksioznost, osjećaj straha ili napad panike.

Ljekovito tapkanje prstima

Stimulisanje CV17 tačke pomaže u održavanju ravnoteže yin i yang energije, a mnogi stručnjaci akupresure smatraju da se tapkanjem ove tačke može održavati zdravlje nervnog sistema i ojačati imunitet.

Ova tačka se nalazi u sredini grudnog koša, odnosno četiri prsta iznad grudne kosti. Kada je locirate, stavite dva prsta na nju.

Sjedite ispravljenih leđa, sklopite ruke kao u pozi za molitvu, pa stavite vrhove prstiju na ovu tačku i držite ih tako oko 3 minuta.

Ukoliko vam prija, možete sjesti i u položaj lotosa. Zatvorite oči, opustite tijelo i fokusirajte se na disanje, ali udišite i izdišite prirodnim, uobičajenim tempom. Neka vrat i ramena budu potpuno opušteni. Fokusirajte se na dodir tačke i pokušajte da otpustite negativne misli.

Tapkanjem ove tačke možete ublažiti anksioznost, strah, stres, smanjiti nesanicu i vratiti energičnost.

error: Content is protected !!