Svrbež – znak bolesnih bubrega i jetre

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

U ovome nastavku iz knjige slavnog francuskog travara Maurice Messegue donosimo vam recepte i savjete za liječenje još dvije nimalo ugodne dermatoze: pitirijaze i svrbež. Pitirijaze se svrstavaju u različite bolesti kože koje sve označuje sušenje pokožice. Kod pitirijaza sebi ćete najprije pomoći hipotoksičnom dijetom, posebno radi rasterećivanje jetre, a kod svrbeža oblozima od pravog vinskog octa ili maslinovog ulja

Dermatoze pitirijaze i svrbež prema pisanju francuskog travara Messegue nisu nimalo ugodne. Pitirijaze se svrstavaju u različite bolesti kože koje sve označavaju sušenje pokožice; ova posljednja otpada u finim listićima koji se zovu perut. Neke pitirijaze izazivaju parazitske gljivice te ih valja liječiti kao mikoze. Druge su sekundarne dermatoze u vezi s tuberkulozom ili drugim teškim zarazama: tu samo liječnik mora uzeti stvar u svoje ruke.

Perut vlasišta

Jednostavna pitirijaza (pityriasis simplex), na koju se jedino i odnose Mauricevi savjeti za liječenje biljem, zahvaća ili vlasište (i stvara poznatu perut) ili kožu (i tada prouzrokuje bolest koja se često naziva “lišaj”).

Sebi ćete najprije pomoći hipotoksičnom dijetom, posebno radi rasterećivanje jetre. Šampone i industrijske sapune, posebno ako su vrlo lužnati, zamijenite prirodnim, kiselim proizvodima.

Također, koristit će vam i ako poslušate Mauricev savjet te se protiv peruti vlasišta budete borili trljanjem soka od breze, dragoljuba, potočarke ili koprive. Rezultat je bolji ako dodate nekoliko kapi tinkture moravke.

Protiv suhih lišaja upotrijebite kataplazme od listova čička, obloge natopljene sokom breze, kataplazme od svježeg mesa mrkve, trljanje limunovim sokom, kataplazme od kaše smokava, obloge natopljene naljevom od cvjetova crnog sljeza (3 prstohvata za 1 šoljicu), kataplazme od krompirovog škroba.

Svako jutro osim pomenutih recepata pijte i jednu kafenu kašičicu soka od maslačka u čaši mlijeka.

Trajni svrbeži

Osim pitirijaza, još jedna dermatoza koja se nerijetko javlja je svrbež. On se još, kako navodi Maurice, naziva i pruritis, što dolazi od  latinskog glagola prurire koji znači “češati”.

Brojni su uzroci svrbeža: ubodi buha, gotovo sve dermatoze pa i koprivnjača, bubrežni poremećaji, slaba funkcija jetre i prekomjerno znojenje. Svi poznaju napasni osjet svrbljenja koji izaziva neodoljivu potrebu da se pogrebete; koji put nokti smiruju svrbež ali u većini slučajeva što se jače grebete to će svrbež biti izraženiji.

Neki svrbeži su slučajni, neki se javljaju u određeno godišnje doba, a drugi su uglavnom trajni. Budući da je svrbež samo simptom, u svakom slučaju valja pronaći uzrok te ga liječiti. No svrbež je sam po sebi neugodan pa ga istodobno valja ublažiti.

Svrbež se najčešće javlja u reumatičara, dijabetičara i onih koji pate od uloga, ali mu na ruku ide i prekomjerna ishrana, alkohol i duhan. Pravilno dišite, bavite se sportom da biste izlučili iz tijela otrove.

Perite se masnim sapunom: obični sapuni pojačavaju svrbež. Budite čisti! Ne dajte da se u vašoj odjeći skupi znoj. Često mijenjajte rublje. Neka bude od prirodnih vlakana (vuna, pamuk) a ne od sintetike.

Prema slučaju (s obzirom na vaše lične reakcije) stavljate obloge od pravog vinskog octa ili maslinovog ulja (ili od bademovog ulja). Oblozi od škroba, od pšeničnog brašna ili od rižinog brašna. Kataplazme od isjeckanog kupusa i od zdrobljenog luka. Mažite se i naljevom od cvjetova crnog sljeza (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili uvarkom od zdrobljenog korijenja bijelog sljeza (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Mauricevi recepti

Ruže za pitirijaze, a za svrbež čičak

Kod problema sa pitirijazom izaberite jedan od slijedećih recepata:

Naljev od listova i cvjetova stolisnika, kao losion i napitak (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od korijenja i mladih izdanaka kravojca kao losion (1 prstohvat za 1 šoljicu);

Naljev ili uvarak od korijenja, listova i cvjetova divlje vodopije kao losion i kao napitak (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od latica crvene ruže ili divlje ruže kao losion i kao napitak (4 prstohvata za 1 šoljicu).

Koristit će za pitirijaze i kupke ruku i nogu od slijedećih biljaka (na litru vode): 1 prstohvat artičoka (listovi), 1 prstohvat omana (cvjetovi i listovi), 1 prstohvat čička (listovi), 1 prstohvat žabnjaka ljutića (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat rosopasa (polusvježi listovi), 3 prstohvata ruža, 1 prstohvat žućice (cvjetovi), 2 prstohvata lavande (cvjetovi) i 2 prstohvata koprive (svježi listovi).

Za svrbež primijenite losione, obloge ili zavoje od slijedećih pripravaka:

Uvarak zobenog zrnja (4 prstohvata za 1 šoljicu)

Naljev od listova i cvjetova čička (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Uvarak od smrvljene druge kore brijesta (2 prstohvata zab 1 šoljicu);

Naljev ili uvarak od preslice (2 prstohvata za 1 šoljicu.

Mjesto koje svrbi lagano mažite tekućinom (ne trljajte i ne grebite), a za kupke ruku i nogu, eventualno i sjedeće kupke koristite slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat rosopasa, 2 prstohvata ruža, 1 prstohvat čička (listovi i cvjetovi), 1 prstohvat divlje maćuhice i 2 prstohvata crnog sljeza.

Ili koristite naljev pripravljen na slijedeći način: 3 bobice brinja kuhajte 5 minuta, 1 prstohvat timijana, 1 prstohvat koprive i 2 prstohvata matičnjaka.

(aura.ba)