SVRBEŽ UHA NIJE BEZOPASAN; MOŽDA JE ALERGIJA, DERMATITIS ILI PLIVAČKO UHO!

Ako se ne proizvodi dovoljno ušnog voska, ušni kanal neće biti dobro podmazan. Kao rezultat, suhoća se javlja unutar uha što dovodi do perutanja i svrbeža uha. Ovo stanje naziva se seboreja ili seboroični dermatitis.

Svrbež u uhu normalna je reakcija vanjskog sloja kože na vanjske podražaje ili unutrašnje tjelesne tekućine kao što su ušni vosak, sumpor ili znoj. Problem nastaje kada uši svrbe stalno i kada se počne ljuštiti koža.

Jedan od najčešćih uzroka svrbeža u uhu je nedovoljna higijena ili nepravilno čiščenje uha štapićima za uši. Ovo su još neki mogući uzroci.

  1. ALERGIJE – S obzirom da koža često reagira na alergene suhoćom i svrbežom, moguće je da to nije izbjeglo i vaše uši. Alergije na hemikalije u proizvodimaza njegu kose često mogu izazvati svrab i to u unutrašnjem dijelu uha. Pokušajte prestati koristiti neke proizvode ili ih promijenite pa vidite je li došlo do razlike. Alergiju mogu uzrokovati i nečiste slušalice za uši, posebno ako ste ih dijelili s nekim. Ako primijetite da se radi o alergijskoj reakciji, obratite se svom ljekaru koji će vam pripisati terapiju.
  2. UŠNI VOSAK – Pretjerana proizvodnja sebuma u uhu može lako začepiti ušni kanal. To zajedno zatvara vlagu koja bi trebala ići izvan uha. Time omogućava da se na jednom dijelu uha stvara stanište pogodno za razvoj bakterijai drugih mikroorganizama. Ovo dovodi do infekcija. Jedan od simptoma je i svrbež uha.
  3. DERMATITIS – Često suhoća ušima stvara svrbež u uhu. Ako se ne proizvodi dovoljno ušnog voska, ušni kanal neće biti dobro podmazan. Kao rezultat, suhoća se javlja unutar uha što dovodi do perutanja i svrbeža uha.Ovo stanje naziva se seboreja ili seboroični dermatitis.
  4. PLIVAČKO UHO – Ovo je jedan od opasnijih uzroka svrbeža uha. Plivačko uho događa se kada se voda zadrži u ušnom kanalu.Zadržana voda povoljna je za rast gljivica i bakterija što vrlo često dovodi do infekcije.