Svraka – simbol sreće i veselja

Svraka je u Kini tradicionalno povezana sa veseljem i srećnim okolnostima. Simbol je radosti, a smatra se posebno dobrim predznakom kada za svijanje gnijezda izabere baš vašu kuću – tada unosi pozitivnu energiju u dom, i najavljuje prijatnu budućnost za sve članove porodice. I dok je na našim prostorima svraka oduvijek smatrana brbljivcem koji donosi loše vijesti, Kinezi u njoj vide takozvanu pticu radosti koja istovremeno simbolizuje nove prilike. Bilo da se radi o novom poslu ili o novoj ljubavi – od svrake se očekuju samo dobre vesti! Pitate se zašto?

Evo jedne lijepe legende koja odgovara na pitanje zašto svraka u Kini uživa status svete ptice. Legenda je vezana za boginju po imenu Fokulon koja se zajedno sa svojim sestrama igrala kraj jezera baš u momentu kad je svraka letjela i nehotice ispustila komadić crvenog voća. Fokulon je pojela voće i ubrzo na svijet donijela dječaka Bukulirongshuna koji je kasnije postao vrhovni vođa dinastije Mandžu. Bukulirongshun i njegovi potomci su bili heroji i odlični borci, pa su bili trn u oku članovima susjednih plemena koji su se udružili u namjeri da ih unište. U tome su skoro i uspeli: ubrzo su svi osim mladića po imenu Fanča ubijeni u krvavom pohodu. Fanča je uspeo da pobjegne ali ni neprijatelji nisu odustajali u težnji da ga uhvate.

Baš u momentu kada se činilo da su se skoro dočepali nesrećnog mladića, na njegovu glavu je sletjela svraka. Mladić je bio iznenađen i uplašen, ali je ipak odlučio da stoji mirno dok su mu u susret dolazile ubice. Kako je već pala noć, a na njegovoj glavi stajala svraka – neprijatelji su samo prošli pored njega, vjerujući da je Fanča stablo drveta na koje je sletjela ptica. Od tada, ljudi plemena Mandžu na svrake gledaju kao na znak iznenadne i velike sreće. 1644 godine je vladar dinastije Mandžu postao Kineski car i osnovao dinastiju Qing, poznatiju i kao Mandžursku dinastiju, koja ujedno predstavlja posljednju kinesku carsku dinastiju.

Nadamo se da je sada jasnije zašto je svraka tako bitna ptica u kineskoj tradiciji. Ne samo da pruža zaštitu i sreću u nesreći, već i njeno graktanje najavljuje neočekivane ali dobrodošle goste koji će, sasvim logično, donijeti dobre i povoljne vijesti. Jedna svraka je simbol sreće, dvije svrake okrenute jedna ka drugoj su simbol duple sreće ali i braka! Još jedna kineska legenda nam otkriva vezu između ovih ptica i sreće u ljubavi, a vezana je za nebeski ljubavni par koji je osuđen na vječnu razdvojenost. Ne zvuči baš optimistično, bar ne do onog dijela legende koji kaže da postoji samo jedan dan u godini kada im je dozvoljeno da se sastanu na božanskoj rijeci, i to zahvaljujući mostu koji čini jato svraka.

Dodajmo na kraju da i Feng Šui svraku povezuje sa srećom, slavljem i radosnim okolnostima. Brak, djeca, zdrava porodica takođe spadaju u njenu nadležnost pa ne čudi što je upravo slika svrake znak čovjekove želje da se skrasi, odnosno svije svoje gnijezdo. Takođe, simbol svrake se tradicionalno koristi i za otklanjanje prepreka kako u karijeri tako i u ljubavnom životu, a baš kao i u pomenutoj legendi – ona ima moć da nam ponudi rješenje onda kada se tome najmanje nadamo!

Izvor:simboli.rs