SVOJIM GREŠKAMA USPORAVATE METABOLIZAM, EVO I KAKO

Jednostavan način za brži metabolizam ispijanje je kafe, a na isti će način djelovati i doručak s 20 grama proteina, dovoljna količina vode, ali i dobar san.

Kako ne bi sabotirali rad vlastitog tijela, navodi oprah.com, obratite pažnju na ovih šest grešaka koje usporavaju metabolizam.

1. ISPIJANJE BEZKOFEINSKE KAFE

– Kofein potiče središnji živčani sistem, a ispijanje kafe s ovim sastojkom pospješit će rad metabolizma za oko 15 posto, a takvim će ga držati kroz tri sata – tvrdi dr. Marisa Moore.

Iz tog razloga, kafa s kofeinom, jednostavan je način kako ubrzati metabolizam.

2. DORUČAK BEZ PROTEINA

Iako doručak pospješuje rad metabolizma, onaj koji nema proteina loš je za rad metabolizma, piše Ordinacija.hr.

Naime, u nedostatku ugljikohidrata, tijelo troši više energije za probavu nego je to slučaj kada probavlja ugljikohidrate.

Kako bi izbjegli ovaj slučaj, dijetetičarka Jessica Crandall preporuka dodatak od 20 grama proteina koji su jednaki jednom pakiranju niskokaloričnog grčkog jogurta.

3. TRENING KOJI SE OSLANJA NA FITNESS UREĐAJE

Istraživanje Sveučilišta u Iowi, pokazalo je kako fitness narukvice ili drugi uređaji koji reguliraju trening snage, nisu tačni.

Naime, pokazalo se kako su testirani uređaji, za 25 posto, krivo procjenjivali potrošnju energije.

Umjesto oslanjanja na uređaje, oslonite se na vlastito tijelo pa ukoliko nakon svakog seta treninga osjećate kako možete bar još maksimalno dva seta, vrijeme je da stanete.

Na taj način znat ćete koristite li dovoljno otpora prilikom vježbi snage.

4. IZBJEGAVANJE OBROKA POSLIJE TRENINGA

Ako zbog osjećaja sitosti nakon treninga ne konzumirate hranu, oštećujete metabolizam svog tijela.

Naime, tijelo prilikom treninga crpi zalihe mišića, a konzumacija prave količine nutrijenata, sat vremena nakon treninga, ojačat će mišićnu masu.

Dijetetičarka Crandall preporuča konzumaciju od 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljikohidrata neposredno nakon treninga kako bi metabolizam normalno funkcionirao.

5. MANJAK SNA

Samo jedna noć s manje sna poremetit će ritam tijela koji potiče rad metabolizma, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Kako bi metabolizam uvijek radio normalnim tempom, pokušajte svaku večer spavati podjednako sati.

6. NEDOVOLJNO VODE

Metabolizam je zbroj svih procesa tijela koji koriste energiju, a to uključuje probavu, rad mišića pa čak i uklanjanje tjelesnog otpada.

Hidratacija je bitan faktor u većini tih procesa, a nedostatak iste, usporit će te procese koji će posljedično usporiti metabolizam.

Kako se to ne bi dogodilo, pijte dovoljno tekućine, a jeste li popili dovoljno, znat ćete samim pogledom na urin koji će, u tijelu koje je dovoljno hidratizirano, biti svijetlo žute boje.