Svjež ili kisel, kupus magično djeluje na kožu

Kupus, osim kao hrana i lijek, izvrsno je sredstvo u spravljanju raznih kozmetičkih preparata na bazi bilja. Posebno se dokazao kada je posrijedi njega kože. Lišće od kupusa smiruje bolove od ujeda insekata, a kao oblog smiruje i otoke na nogama. Dobar je za kosu i nokte i njegova upotreba je veoma jednostavna

 Maska od kiselog kupusa

Potrebno je 200 grama kiselog kupusa. Pošto ste lice dobro oprali, obložite kožu na obrazima, čelu i vratu tankim listovima kiselog kupusa. Osjetit ćete kako kupus pecka i zateže kožu. Nakon dvadesetak minuta, isperite lice mlakom a na kraju i hladnom vodom sve dok ne odstranite miris kupusa. Ovakva maska je naročito pogodna za masnu kožu, a liječi krutu i oporu kožu, koja postaje mekša i glatkija.

Maska od svježeg kupusa

Postupak je u svemu isti kao i kod kiselog kupusa. Problem je jedino što su listovi svježeg kupusa kruti i nepodesni za oblaganje lica. Stoga lišće prethodno treba dobro izgnječiti sve dok se ne ovlaži sopstvenim sokom, a zatim ga poredajte po licu i držite 15 – 20 minuta. Ovakva maska osvježava i smiruje kožu.

 Maska od soka kupusa

Svježi sok se izrađuje od bijelog kupusa mljevenjem na mašini za meso. Dobijena masa se procijedi blagim pritiskom prstiju. Tako dobijen sok utrljava se na prethodno dobro oprano lice. Nakon 15 minuta, kada se sok osuši na vašem licu, postupak ponovite. Nakon još 15 minuta, mlakom vodom bez sapuna isperite sok kupusa sa lica. Dejstvo ove maske isto je kao kod prethodna dva savjeta.

Napomena: ove maske ne izazivaju nikakve neželjene niti štetne posljedice.

(aura.ba)