SVJETSKI METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU: KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE OVOGA LJETA

Proljeće nam je dosad donijelo malo drugačiji obrazac pritiska, zbog čega je tokom marta zabilježeno hladnije strujanje zraka.

Ljeto nam se polako kalendarski približava, a portal Severe Weather Europe napravio je detaljan pregled ranoljetnih meteoroloških trendova za 2021. u cijeloj Europi. Proljeće nam je dosad donijelo malo drugačiji obrazac pritiska, zbog čega je tokom marta zabilježeno hladnije strujanje zraka, ali i poneko padanje snijega u dijelovima srednje Europe, a ništa bolje nije bilo ni u aprilu – česte hladne fronte bile su glavni “krivac” za proljetne snježne padavine i štetu od mraza. Hladne anomalije ovoga proljeća zahvatile su Sibir i veći dio Europe općenito, a godina 2021. općenito je započela najnižim globalnim temperaturama u posljednjih šest-sedam godina.

Što se tiče trendova za ljeto 2021., Severe Weather Europe koristio je tri glavna sezonska modela. Sve ove prognoze pokazuju prosječnu meteorološku sliku tokom juna, jula i augusta, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati doslovce tri mjeseca – to, kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 posto vremena. U nastavku donosimo pregled sva tri modela.

Vidljiv je priotisak veći od normalnoga iznad sjevernog Pacifika. Također, veći dio sjeverne polutke nalazi se pod višim anomalijama. Ono što se ističe jest viši pritisak nad srednjom i južnom Europom te zona niskog pritiska nad sjevernom Europom.

Što se tiče temperature, veći dio cenrtalne i južne Europe bit će topliji nego inače. Prema tome, očekuje nas vruće ljeto. Uzrok tome je širenje područja višeg pritiska s juga. Ovi uvjeti impliciraju da su mogući jaki toplinski valovi, koji mogu trajati dulje od onih koje smo imali dosad, a pratit će ih i natprosječne temperature.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sistema visokog pritiska nad južnom i centralnom Europom sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Europi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španiji, Francuskoj i djelimično na sjevernom Balkanu – stoga bi, prema prognozama modela ECMWF-a, sušna razdoblja mogla zahvatiti i BiH.

UKMO model

Baš kao i kod ECMWF-a, model UKMO također pokazuje zonu niskoga pritiska iznad sjeverne Europe, ali ona se ovdje ipak malo više povlači prema zapadu. Zona visokoga pritiska vidljiva je nad Sibirom, gdje se ovoga ljeta mogu očekivati puno toplije temperature. Toplija zračna masa prisutna je i iznad južne te srednje Europe, znači i iznad Hrvatske.

Ljetna prognoza UKMO-a za Europu pokazuje da će biti natprosječno toplo, no kod njih anomalije nisu toliko jako izražene kao kod prognoze ECMWF-a. No, oba modela slažu se oko sušnijih i toplijih razdoblja nego što je to uobičajeno u Španiji i Francuskoj.

CFSv2 model

CFSv2, također, predviđa toplije temperature iznad srednje i južne Europe, s normalnim uvjetima nad sjevernom Europom.

Suše bi mogle pogoditi sjeverni Balkan i istočnu Europu, ali trenutno se najveći rizik predviđa za Španiju i Francusku, a vlažniji uvjeti prognoziraju se za Irsku i sjeverno Ujedinjeno Kraljevstvo te dijelove južne Skandinavije.

Uglavnom se očekuje toplije vrijeme od uobičajenoga u većem dijelu srednje i južne Europe.