Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje manje od pet grama soli dnevno

So je uobičajeni dio svakodnevne ishrane većine ljudi. Često upravo so daje ukus jelima ili ga poboljšava. Stručnjaci kažu da je oko 500 mg soli dnevno potrebno za funkcionisanje organizma dok pretjerani unos može da poveća razvoj od raznih bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje manje od pet grama soli dnevno što je čak malo manje od jedne kašičice. Što se djece tiče, preporuka je još manji unos soli, u zavisnosti od aktivnosti.

I dok je so neophodna hranljiva supstanca za organizam, pomaže u ravnoteži tjelesnih tečnosti, poboljšava nervne i mišićne funkcije, pretjerni unos može da dovede do pogubnog uticaja na zdravlje.

Ovo su samo neki od njih:

Visok krvni pritisak kao tihi ubica

Zbog visokog unosa soli naše tijelo je sklonije zadržavanju tečnosti što prouzrokuje veće količine krvi koje teku venama i arterijama. To povećava krvni pritisk zbog čega srce mora jače da pumpa. Visoki krvni pritisak često prolazi bez simptoma i zato ga zovu “tihim ubicom”.

Srčani zastoj

Prema studiji objavljenoj u čaopisu “Lancet” smanjeni unos soli pomaže kod nekih simptoma pacijentima sa srčanim zastojem.

Iako ta navika nije smanjila ni broj hospitalizacija, ni smrtne ishode, istraživanje je otkrilo da ublažava simptome poput oticanja, umora i kašlja.

Moždani udar

Konzumiranje veće količine soli od preporučene predstavlja i veći rizik od moždanog udara kao i drugih kadriovaskularnih bolesti.

Do moždanog udara dolazi kad je dotok krvi u određeni dio mozga prekinut ili ograničen čime moždano tkivo dobija manje kiseonika.

Povećani unos soli može da poveća količinu krvi u arterijama, da povisi krvni pritisak, a time i da poveća rizik od moždanog udara.

Srčani udar

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti slana hrana, posebno ona procesuirana, dovodi do visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara.

Prema podacija te američke zdravstvene organizacije oko pola miliona smrti godišnje povezano je sa visokim krvnim pritiskom zbog čega smanjeni unos soli zaista može da spasi živote.

So je pogubna za krvne sudove

Prema svim dostupnim informacijama i istraživanjima preveliki unos soli ostavlja veliku štetu na arterijama i dovodi do stvaranja naslaga na zidovima krvnih sudova, nakupljanja masnoća, holesterola i drugih štetnih supstanci.

Kako smanjiti unos soli?

  • Odaberite svježe namirnice umesto procesuirane hrane. Zeleno povrće, hrana i voće bogato vlaknima svakako su bolji izbor. Najvažnije od svega je da ćete kuhanjem kod kuće sami moći da regulišete unos soli.
  • Prije nego što kupite bilo koju namirnicu, pročitajte deklaraciju. Odaberite proizvode koji imaju manje soli na 100 grama.
  • Ne nudite djeci preslanu hranu. Kad je u pitanju dječja ishrana, so držite na minimumu da se ne naviknu na ukus.
  • Kontrolišite porcije i količinu hrane koju jedete. Prejedanje često dovodi do preteranog unosa soli, piše Times of India.