Svilenkasti mravi kao dijagnostičari: NUČNO DOKAZANO DA PO MIRISU MOGU DEFEKTOVATI KANCEROGENE ĆELIJE

Naučnim istraživanjem provedenim u Francuskoj utvrđeno je da mravi vrste Formica fusca mogu po mirisu prepoznati i otkriti kancerogene ćelije u ljudskom organizmu, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) saopćeno je da su ovo epohalno istraživanje na mravima proveli njihovi naučnici s kolegama s Univerziteta Sorbonne, Instituta Curie i Instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja (INSERM).

Istraživanje je provedeno na crnim mravima, vrsti poznatoj i pod nazivom svilenkasti mravi, koji su nastanjeni skoro u cijeloj Evropi i koji imaju razvijeno čulo mirisa.

Naučnici su obučavali mrave sistemom nagrađivanja u vremenskim intervalima od nekoliko minuta i omogućio je ovim životinjama da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka. Ukupno 36 mrava prvo je nanjušilo kancerogene ljudske ćelije i povezalo ovaj miris s nagradom od šećerne otopine.

Istraživači su potom dali mravima da nanjuše dva tkiva, jedno zdravo, a drugo kancerogeno. Istraživači su otkrili da su insekti, koji nisu bili nagrađeni u ovoj fazi, imali tendenciju ka kancerogenom tkivu.

U posljednjoj fazi u naučnici izlagali mrave mirisu različitih ćelija raka, a u konačnici su utvrdili da su mravi mogli da ih razlikuju.

Iz CNRS-a su kazali da bi nalaze ove studije trebalo evaluirati velikim kliničkim ispitivanjima na ljudima. Istraživanje je pokazalo da su mravi pokazali veliki potencijal, uz neznatne troškove i da su efikasni.

Naučnici tvrde da je obuka pasa korištenih u sličnim studijama trajala mjesecima ili čak godinu dana, uz znatno veće troškove. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “iScience”.