Švicarskom kanalizacijom teče zlato i srebro u vrijednosti od 3,1 miliona dolara!

Kroz odvodni sistem širom Švicarske svake godine prođe 43 kilograma zlata i 3 tone srebra. Značajnija je količina zamijećena u kantonu Juri, zbog razvijene industrije satova u kojoj se zlato koristi kao ukras

Naučnici sa švicarskoga Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za pročišćenje otpadnih voda širom zemlje te ustanovili da kroz odvodni sistem svake godine prođu 43 kilograma zlata i 3 tone srebra čija se vrijednost procjenjuje na 3,1 miliona dolara. Uz zlato i srebro u mulju su pronađeni i drugi metali poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru. U prosjeku oko 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije.

– Često čujete priče o ljutim supružnicima koji u naletu bijesa bacaju prstenje u wc školjke, no ovdje, nažalost nismo pronašli nakit – kaže u smijehu autor izvješća Bas Vriens.

Istraživanja su provedena u 64 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Istovremeno je riječ o prvom sistematskom istraživanju otpadnih voda provedenom u švicarskim gradovima. Količina zlata i srebra u otpadnim se vodama mjeri u mikrogramima ili čak nanogramima, pa nije vrijedno tragati za ovim ostacima plemenitih metala osim u iznimno rijetkim slučajevima. Distribucija određene količine rijetkih materijala varira ovisno o dijelu Švicarske. Značajnija je količina primjećena u kantonu Juri, zbog razvijene industrije satova u kojoj se zlato koristi kao ukras. Naučnici tvrde da koncentracije zlata pronađene u otpadnim vodama ne predstavljaju rizik za okoliš. Njihova je količina ispod granica koje ugrožavaju ljudske živote, a ponovna eksploatacija tog plemenitog metala u većem dijelu zemlje ne bi bila isplativa. No nekoliko je gradova u kojima zamisao o vađenju zlata iz kanalizacije ne bi bila neutemeljena.

Riječ je o Ticinu, gradu s rafinerijom plemenitih metala. Njihova koncentracija u otpadnim vodama bila bi dovoljno visoka da opravda sredstva koja bi se morala uložiti u eksploataciju. Švicarske vlasti još nisu odlučile što će sa zlatom iz kanalizacije. Možda zvuči nevjerovatno, ali iduća zlatna groznica možda upravo bude u – švicarskoj kanalizaciji!?