Sveto mjesto Aboridžina i najveća turistička atrakcija Australije: Uluru stijena – pustinjski div koja mijenja boju zavisno od doba dana

Ovaj najveći kameni monolit na svijetu građen je od crvenog pješčenjaka, obima je 9,4 kilometra a uzdiže se na 240 metara visine. Za Aboridžine ova drevna crvena stijena je oduvijek bila sveto i mistično mjesto, a danas je jedan od najpoznatijih nacionalnih simbola Australije

U svijetu poznatija i kao Ayers Rock, ova stijena se nalazi na području nacionalnog parka Uluru. To je brdo od pješčenjaka koje su kretanja Zemljine kore izgurala na površinu prije otprilike 500 miliona godina. Uluru ili Ayers Rock ima specifičnu crvenu boju, a čitava stijena mijenja nijanse zbog svog hemijskog sastava, odnosno željeza koje je njen sastavni dio.

Dok Sunce lagano putuje po nebu, tako se Ayers Rock žari u različitim bojama. U samu zoru sija narandžastim sjajem kojeg preuzima od izlazećeg sunca. U rano jutro, sjene mu daju tamnije, skoro hrđave tonove, a u sumrak se pretvara u spektakularnu grumiznu masu s prijelazima plave i ljubičaste do žarko crvene. Tada ova stijena iz daljine podsjeća na divovski komad užarenog ugljena. Prema naučnim podacima, stijena je formirana u doba kambrija kao sedimentna podloga na dnu mora, prije nekih 400 miliona godina.

Za Aboridžine, koji predstavljaju neke od najstarijih i najmisterioznijih naroda na svijetu, Uluru je sveto mjesto koje su stvorili mitski preci kada su oblikovali Zemlju na početku „Velikog Stvaranja“. Stijena je prepuna brazda koje svjedoče o burnoj prošlosti koji su stvorili ovo mjesto. Svaki dio stijene i svaka litica ima neko mitsko značenje, jer su u njima preci pohranili svoju energiju i neiscrpnu mudrost.

U velikom broju pećina nalaze se crteži koji generacijama prenose priče iz davne prošlosti, a oni se redovno održavaju nanošenjem svježih slojeva boje.

U današnje vrijeme Ayers Rock u toku godine posjeti više od pola miliona turista širom svijeta.

(aura.ba)