Svekrva – snaha: Gotovo sve snahe više vole cijeli dan rintati po kući, nego otići posjetu kod svekrve; draži im je čak i ginekološki pregled od “njegove mame”. Zašto?

Zategnuti odnos između snahe i svekrve, oduvijek je bio podvrgnut šali i izrugivanju, ali to ženama nije prijatno. Muškarcima je odnos sa punicom smijean, a njihovim suprugama život sa njihovom majkom je pakao. Čast izuzecima! Uglavnom, vicevima o punicama zetovi se slatko smiju, dok snahe od života uz “njegovu mamu” uglavnom dobiju glavobolju.


Jedno od posljednjih istraživanja pokazuje da je sedam od deset snaha izloženo kritikama svekrva na račun njihovih roditeljskih sposobnosti. Žene najviše iritiraju preispitivanja o tome kako podižu djecu, zaštitnički odnos gospođa svekrva prema sinovima, i konstatna nastojanja da razmaze unuke.

Slijedeći razlog za nerviranje je kada se svekrve pojave nenajavljene. U anketi na sajtu za roditeljstvo gurgle.com je učestvovalo 1.000 žena, a velika većina priznala je da ne mogu da podnesu suprugovu mamu. Čak 39 odsto mama je reklo da svekrve kritikuju njihov način vaspitavanja djece, dok je 23 odsto priznalo da se mame muškaraca miješaju u svakodnevnu životnu rutinu.

Urednica sajta Nifa MekLaflin pokušala je da ublaži situaciju.

“Ključna stvar je da se uvijek sjetite da svekrva zapravo ne misli da nešto radite loše. Bakama je samo jako teško da se odupru želji da iskažu svoje mišljenje, ako nešto radite za nijansu drugačije nego što su one radile sa svojom djecom. Vjerovatno ste otporniji na savjete koje vam daje vaša mama, ali vas svekrvine opaske izluđuju jer mislite da je vaš kredibilitet uzdrman – kaže Nifa MekLaflin.

Nevjerovatne činjenice pokazalo je još jedno internet istraživanje. Anketa koju su objavili na sajtu iVillage pokazala je da će žene radije ostati kod kuće da čiste, nego otići u posjetu svekrvi, i to čak 50 odsto njih, a 36 odsto bi radije otišlo na ginekološki pregled nego kod njegove mame.

Kako da agonija prestane
1. Branite svoj ugao gledanja. Svekrvi pokažite da je cijenite, ali se držite svojih stavova.
2. Ne takmičite se. Sa suprugom razgovarajte o njegovoj mami i onome što vam smeta, ali nikada mu ne dajte do znanja da treba da bira između vas dvije.
3. Izjasnite se. Kada vam nešto smeta, recite to mužu i svekrvi, ali ne uz viku, već smireno.
4. Vjerujte da stvari mogu da se promijene. Svekrve uglavnom kritikuju i miješaju se zato što su lično nezadovoljne zbog toga što su isključene.
5. Postavite granice. Da biste zaštitili svoju privatnost, jasno recite šta želite, ali budite pozitivni. “Nije zgodno da dođete u četvrtak, ali bih baš voljela da Vas vidimo za vikend”.
6. Omogućite joj pristup djeci. Ako joj dozvolite da vrijeme provede sa unucima, lakše ćete zaštititi svoju privatnost.