Sve zdravstvene prednosti tamne čokolade

Tamna čokolada je puna hranjivih tvari koje mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje. Napravljena od sjemenki ploda kakao drveta, sadrži kakao koji je jedan od najboljih prirodnih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može pozitivno utjecati na vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Ovo je sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade ili kakaa koje podržava nauka:

Veoma je hranjiva
Ako kupujete kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, onda je prilično hranjiva. Sadrži pristojnu količinu rastvorljivih vlakana i prepuna je minerala.


Moćan izvor antioksidanata
Tamna čokolada je puna organskih spojeva (polifenola, flavanola, katehina) koji su biološki aktivni i djeluju kao antioksidanti.
Može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak
Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su ovi efekti obično blagi. Međutim, jedno drugo istraživanje na osobama s visokim krvnim pritiskom nije uspjelo ponoviti ovaj učinak pa navedeno prihvatite s rezervom.
Podiže HDL holesterol i štiti LDL holesterol od oksidacije
Konzumiranje tamne čokolade može poboljšati nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. U kontrolisanoj studiji, utvrđeno je da kakao prah značajno smanjuje vrijednost oksidiranog LDL („lošeg“) holesterola kod muškaraca (oksidirani LDL znači da je LDL holesterol reagovao sa slobodnim radikalima). Takođe je povećao vrijednost HDL („dobrog“) holesterola i smanjio udio LDL holesterola kod onih osoba sa visokim ukupnim holesterolom.


Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Čini se da određeni spojevi u tamnoj čokoladi omogućuju visoku zaštitu od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo uzrokovati da se mnogo manje holesterola zadrži u zidovima arterija, što opet smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.

Može zaštititi vašu kožu od sunca
Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu, također, biti odlična zaštita za vašu kožu.
Flavanoli (jedna od nekoliko klasa flavonoida) je mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati dotok krvi u kožu, povećati gustoću kože i njenu hidrataciju.


Može poboljšati funkciju mozga
Dobre vijesti još nisu gotove. Tamna čokolada, također, može poboljšati funkciju vašeg mozga. Jedna studija na zdravim dobrovoljcima pokazala je da petodnevno konzumiranje kakaa sa visokim sadržajem flavanola poboljšava protok krvi u mozgu. Kakao može značajno poboljšati i kognitivne funkcije kod starijih osoba s blagim kognitivnim oštećenjem.