Sve što morate znati: 7 činjenica koje bradavice otkrivaju o zdravlju

Kao i grudi, i bradavice bi svaka žena trebala redovito pregledavati kako bi na vrijeme uočila eventualne promjene koje mogu upućivati na neke zdravstvene probleme. Ovo je sve što morate znati o bradavicama

Svaka žena trebala bi jednom tjedno raditi samopregled grudi, uključujući i bradavice, kako bi na vrijeme uočila moguće promjene na dodir i u izgledu grudi i bradavica. Donosimo 7 činjenica o bradavicama koje bi trebala znati svaka žena.

1. POJAVE na bradavicama koje ne smijete ignorirati: – krv – iscjedak – promjene na koži koje ne prolaze – abnormalne kvržice – miris – neuobičajena bol
2. AREOLA okružuje bradavicu i kod svake žene je drugačijeg oblika, veličine i teksture. Sitne kvržice na areoli sasvim su normalne i njihova veličina kao i broj mogu varirati ovisno o temperaturi i količini vlage. Broj kvržica može se mijenjati, ali ako primijetite novu kvržicu koja ne prolazi posjetite liječnika. Boja areole može se promijeniti tijekom trudnoće kada često potamni. Ta pojava je također potpuno normalna, kao i to da bradavice trajno ostane tamnije
 3. DLAKE NA BRADAVICI normalna su pojava i počnu rasti tijekom puberteta. Međutim, na povećani rast dlačica treba obratiti pažnju jer to može upućivati na zdravstveni problem poput sindroma policističnih jajnika. Također, u redu je odstraniti dlačice na bradavici. Najbolji način da to napravite, a da ne iziritirate ili oštetite osjetljivu kožu bradavice je da dlačice počupate pincetom.
4. SVRBEŽ NA I OKO BRADAVICE može upućivati na druge zdravstvene probleme, ali najčešće nije riječ o ničem ozbiljnom. Uzrok svrbeža može biti i sredstvo za tuširanje ili grudnjak. Ako svrbež ne prolazi ili je popraćen boli i/ili iscjetkom iz bradavice posjetite liječnika.
5. TOKOM MENSTRUACIJE normalno je da su bradavice bolne i osjetljivije na dodir, a razina osjetljivosti ovisi od žene do žene. Ako povećana osjetljivost bradavica ne prođe nakon menstruacije, obratite se liječniku. Tijekom menstruacije i bolne grudi su normalne pojava.
6. DOK DOJITE normalno je osjetiti bol ili nelagodu. Vrlo je važno da tijekom dojenja nosite grudnjak koji će odgovarati veličini i obliku grudi u to vrijeme. Dobra potpora tijekom dana pomoći će da vas grudi manje bole dok dojite.
7. U MENOPAUZI normalno je da su bradavice suše i da se na njima pojave sitne pukotine jer koža gubi elastičnost zbog smanjenja estrogena. Njegujte bradavice hidratantnom kremom te ih mažite nježnim pokretima. No, menopauza ne mora biti jedini uzrok suhoće bradavica i ako vas to brine, potražite pomoć liječnika.(zadovoljna)