Sve sastojke već imate u kuhinji: NAJBOLJI PRIRODNI RECEPTI ZA OTOK NA NOGAMA

Preterana fizička aktivnost, višak kilograma, povrede, previše soli i tijesna obuća samo su neki od uzroka zašto imate otečene noge

Stručnjaci savjetuju da bi prvo trebalo da se obratite svom ljekaru koji će vam možda prepisati terapiju za smanjivanje otoka, a ukoliko želite da se oslonite na biljke i bakine savete iz kuhinje, probajte nekoliko recepata koji mogu da vam pomognu da osjetite lakoću u nogama.

Kuhinjska so
Stavite pola šolje kuhinjske soli u posudu sa toplom vodom. Potopite noge u ovu tečnost i držite ih 10 do 15 minuta. Osjetićete trenutno olakšanje. Ovu kupku koristite svake večeri prije odlaska na spavanje.

Kupka toplo-hladno
Napunite posudu toplom vodom, a drugu hladnom. Potopite noge prvo u toplu vodu i držite ih desetak minuta, a zatim stavite noge u posudu sa hladnom vodom. Poslije nekoliko minuta ponovo vratite noge u toplu vodu i držite ih oko pet minuta. Ova kupka će poboljšati cirkulaciju u nogama.

Pasta sa praškom za pecivo
Pomiješajte dvije kašičice praška za pecivo i dvije kašike rižine vode. Promiješajte i napravite pastu. Nanesite smjesu na noge i zglobove. Veću količinu ove paste možete dodati u posudu sa toplom vodom i potopiti noge. Prašak za pecivo i rižina voda će apsorbovati višak tečnosti iz stopala i zglobova.

Eterična ulja
Eterična ulja eukaliptusa, nane i limuna dodajte u toplu kupku i držite u njoj noge oko 15 minuta. Ova mirisna ulja će smanjiti otok i djelovati opuštajuće na cijelo tijelo.

Jabukovo sirće
Trljajte noge i zglobove jabukovim sirćetom i odmah ćete osjetiti olakšanje. Ovo sirće će apsorbovati i ukloniti višak tečnosti i smanjiti otok, ukočenost i bol.

Čaj od peršuna
Napravite čaj od osušenih listova peršuna i svaki dan pijte dvije do tri šoljice. Peršun je prirodni diuretik i pomoći će tijelu da odbaci višak tečnosti.

Kupus
Nekoliko listova svježeg kupusa obrišite vlažnom krpom i stavite listove na otečene noge. Za još bolje rezultate listove kupusa prije upotrebe držite nekoliko sati u frižideru. Ovo povrće utiče na izbacivanje viška tečnosti iz nogu, čak za pola sata.