Sve prednosti “najmanje tjestenine na svijetu”: Kus-kus – riznica esencijalnih nutrijenata

Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća.

Kus-kus (cous-cous) je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice, možemo ga slobodno zvati i kašom, a dolazi nam sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Vrlo je rasprostranjen i u Italiji, gdje se može pronaći u sličnim varijantama pod različitim nazivima.

Kako god ga zvali, kus-kus je izuzetno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se jako dobro slaže s brojnim drugim namirnicama i zato sve češće nalazi mjesto na stolovima širom svijeta.
Zanimljivo je i da je vrlo zastupljen u prehrani osoba koje se žele zdravije hraniti, ali usput i izgubiti na težini. Naime, bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti, a dobar je i za snižavanje kolesterola u krvi. Budući da ima manje kalorija od riže, vrlo se često koristi kao njena zamjena.

Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.

Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.
Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.
Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva. Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
Zaštitnik krvnih žila
Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila. Samo jedna šoljica kus-kusa sadrži čak oko 60% RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.

Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.

Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šoljica ispunjava čak 40% preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala. Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.
On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.
Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.

 Saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma
Ovo je idealna namirnica za sve koji žele regulirati prekomjernu tjelesnu težinu.Jedna šoljica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija.
Bogat je vlaknima koja osiguravaju produljeni osjećaj sitosti, a ujedno su od velikog značaja za dobar rad probavnog sustava. Vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz organizma, snižavaju holesterol te reguliraju nivo glukoze u krvi.

Blagotvorno djeluju na mnogobrojne kožne probleme. Redoviti unos vlakana preventivno djeluje na pojavu hemeroida i čira na želucu.

Namirnica za čistu i sjajnu kožu i kosu

Zahvaljujući cinku, konzumacija kus-kusa ima blagotvorno djelovanje na izgled i zdravlje kože, kose i noktiju. Cink, koji utječe na proizvodnju ulja u koži, zaslužan je za lijepu i čistu kožu, bez pjegica, tamnih mrlja i oštećenja te pomaže njenom bržem zacjeljivanju.
Namirnice bogate cinkom osigurat će tijelu zaštitu od akni, prištića i suhe kože, slabe i oštećene kose te krhkih noktiju.
Uključite stoga kus-kus u vašu prehranu ne samo za zdravlje, nego i ljepotu.

Tradicionalna priprema kus-kusa
Ime kus-kus potječe od berberske riječi seksu, što u prijevodu znači dobro valjano, a opisuje tradicionalni, originalni ritual pripreme kus-kusa. Prema njemu, semolina se nakon mljevenja, lagano škropi vodom i posipava brašnom, nakon čega se rukama formira (valja) u male kuglice.
Kuglice se potom prosijavaju – one koje veličinom odgovaraju se odvajaju, a one pak koje prođu kroz sito ponovo prolaze cijeli proces, sve do željene veličine.Nakon toga slijedi dugotrajno i pažljivo kuhanje na pari.U tu svrhu postoje posebne posude koje se sastoje od dva dijela.
Varivo ili povrće se kuha u donjem dijelu posude, poklopljeno drugom posudom, u koju se stavlja kus-kus. Pripremljen tako, na pari povrća ili variva, dobiva poseban, neodoljiv okus.

Kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana, smatra se da je kus-kus savršeno kuhan. Modernizacijom prehrambene tehnologije sama proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo rijetko priprema.

Priprema instant kus-kusa

Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili juhom i ostavi oko 5 minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.
Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!

Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.
Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.

 Historijat kus-kusa

Prvi pisani trag o kus-kusu nalazimo u kuharici iz 13. vijeka pod nazivom “Kuharica Magreba i Al-Andalusa”, s receptima za kus-kus koji su danas poznati širom svijeta. Danas je kus-kus poznat kao nacionalno jelo zemalja sjeverne Afrike. Nakon toga se kus-kus brzo širio i bio je poznat do Tripolitanije na zapadu dok je na istoku u području Cirenaike prevladavala egipatska kuhinja s kus-kusom samo kao povremeno jelo. U Alžiru, Maroku, Tunisu i Libiji kus-kus je osnovna prehrambena namirnica. Isto tako, kus-kus je nacionalno jelo Alžira.U 16. stoljeću kus-kus je prešao iz Sirije u Tursku gdje se jeo u većini južnih provincija.