Sve o podmukloj bolesti od koje je preminuo Marinko Rokvić: BOL U LEĐIMA, GUBITAK TEŽINE, GUBITAK APETITA

Vijest da je preminuo Marinko Rokvić šokirala je javnost u regionu. Pjevač (67) koji je ranije preležao koronu mjesecima se borio s kancerom pankreasa, a da za to mnogi nisu znali.

Porodica je potvrdila od čega je umro Marinko Rokvić, a ovo su simptomi te bolesti koju često nazivaju i „tihim karcinomom“, jer se najčešće otkrije tek u poodmakloj fazi.

Prema statističkim podacima rak pankreasa u svijetu je među deset smronosnih oboljenja, sa ubjedljivo najgorim prognozama kad je riječ o malignim bolestima organa za varenje. U uznapredovalim fazama bolesti vrijeme preživljavanja se mjeri mjesecima.

Zbog mjesta na kojem se pankreas nalazi, rak se teško otkriva, i u najvećem broju slučajeva dijagnoza se postavlja u uznapredovalim stadijumima bolesti. Često ne izaziva simptome, sve dok bolest ne uznapreduje. Iz ovog razloga, tipično nema ranih znakova raka pankreasa. Čak i kad kancer uznapreduje, neki od najčešćih simptoma mogu biti relativno blagi i nespecifični.

Simptomi raka pankreasa su: smanjen apetit, nevoljan gubitak kilogramam promjena boje urina, bol u stomaku ili u donjem dijelu leđa, formiranje ugrušaka u krvi, žutica (žućkasta prebojenost kože i bjeonjača), depresija

Liječenje zavisi od toga u kojem je stadijumu bolest, i ima dva cilja: da ubije ćelije raka i spriječi širenje bolesti. Gubitak težine, opstrukcija crijeva, bolovi u abdomenu i problemi sa radom jetre, uključujući i otkazivanje jetre, su među najčešćim komplikacijama tokom liječenja raka pankreasa.