Sve je više odraslih koji ne žele imati djecu

Istraživanje Centra “Pew Research” pokazalo je da je broj odraslih u zemlji koji nemaju djecu i koji ne planiraju imati djecu u budućnosti povećan za sedam posto za tri godine

Sve veći broj odraslih građana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne želi postati roditelj ili ne planiraju da u budućnosti imaju djecu, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje Centra “Pew Research” pokazalo je da je broj odraslih u zemlji koji nemaju djecu i koji ne planiraju imati djecu u budućnosti povećan za sedam posto za tri godine.

Prema rezultatima ankete, 44 posto odraslih od 18 do 49 godina koji nemaju djecu odgovorilo je da je mogućnost da postanu roditelji u budućnosti “nikakva” ili “veoma niska”. Isto ovo je 2018. godine smatralo 37 posto ispitanika u SAD-u.

Anketa je pokazala da je 56 posto ovih osoba kazalo da ne želi djecu, 19 posto je kao razloge navelo medicinske, 17 posto finansijske, a pet posto klimatske i ekološke probleme.

Natalitet u SAD-u kontinuirano se smanjuje od 2007. godine. U 2019. iznosio je 58,3 na hiljadu žena, a u 2020. je smanjen za četiri posto.