Sve je više dokaza da je intuicija glavni adut onih najvećih i najbogatijih: Šestim čulom do uspjeha i sreće

Onaj ko vjeruje svom predosjećaju, svom šestom čulu, svojoj intuiciji, gledano dugoročno, ima u životu mnogo više sreće od onih koji se ne ponašaju tako. Ustanovili su to naučnici sa Univerziteta Harvard.

Donosite li često značajne odluke spontano, u skladu s vašim osjećajima, umjesto da ih dugo promišljate? Jeste li se u djetinjstvu igrali s nekim ko je postojao samo u vašoj mašti? Da li ste ikad doživjeli da se neki od vaših snova ostvaruju djelomično ili potpuno?

Odgovorite li potvrdno na ova pitanja, ubrajate se među ljude koji se pouzdaju u svoju intuiciju i zato imaju više od života. Ako vam manjka ova sposobnost, trebali biste bezuvjetno trenirati svoje šesto čulo. Najbolji rezultati postižu se jogom, meditacijom, autogenim treningom, s nekoliko postnih dana u sedmici. Sve te aktivnosti proširuju svijest.

Treninzi za intuiciju

Onaj ko vjeruje svom predosjećaju, svom šestom čulu, svojoj intuiciji, gledano dugoročno, ima u životu mnogo više sreće od onih koji se ne ponašaju tako. Ustanovili su to znanstvenici sa Sveučilišta Harvard. Šesto čulo donosi sreću i u poslovima i u ljubavi, odnosno u izboru partnera. Nažalost, mnogi su izgubili tu sposobnost, koja je nekada, čini se, bila kod čovjeka dominantna.

Prema istraživanjima, dvije trećine odraslih se radije pouzda u razum nego u intuiciju. Mnogi od njih sjede na ušima kad se javlja njihov unutarnji glas. Tek jedna trećina ispitanika zna da posjeduje šesto čulo i spremno je vjerovati mu. Međutim, upravo je intuicija glavni adut onih najvećih.

Najbolji primjer da je to zaista tako, jeste Albert Ajnšatjn. On se od djetinjstva pa do duboko u starost, predavao svojim snovima.

  • Jedina istinska vrijednost jest – intuicija – ustvrdio je veliki naučnik.

Najznačajnija postignuća njegove teorije relativnosti su rezultat – dnevnih snova, tokom kojih je Ajnštajn sebe posmatrao kako leti kroz svemir na zraci svjetlosti.

Mađarski berzovni špekulant i multimilioner George Soroš iznosi u svojoj autobiografiji da je često kopao po svojoj intuiciji:

– Kad bih prečuo svoj unutarnji glas, u mojim bi se leđima iznenada pojavila bol. Odmah sam znao da sam pogriješio i da tu grešku moram ispraviti – povjerio se Soroš.

On nije osamljen slučaj. Veliki berzovni “igrači” već odavno znaju da moraju slušati svoju intuiciju i da je moraju trenirati. A u međuvremenu su se pojavili i treneri za intuiciju. Jedna od njih je i psihologinja Alura Gay iz Njujorka. Evo šta ona kaže:

– Kod mojih štićenika pokušavam razviti naviku i sposobnost slušanja unutarnjeg glasa. To znači da ih nastojim odvratiti od uobičajenog načina mišljenja. Naime, moderan čovjek već od malena uči kako se mora prilagođavati određenim normama i pritiscima. Pri tome zaboravlja da su u čitavoj životnoj priči ipak najvažnije životne želje.

Unutarnji glas – ko to govori?

  • Poslušaj svoj unutarnji glas. On će ti pokazati puteve koje nećeš nikada pronaći logikom razuma!

Riječi su to grčkog filozofa Sokrata (470 do 399 godina prije Krista). Za tog je mislioca unutarnji glas bio božanski glas. Danas, međutim znanstvenici govore o intuiciji. Kako nastaje i odakle dolazi, znanost ne može objasniti. U vezi ovog problema, temeljna pitanja glase:”Ko nam govori? Da li je to Bog? Ili pak unutarnji glas nastaje u nekom od dijelova mozga?”

Znanstvenici i istraživači ulažu velike napore ne bi li odgovorili na te zagonetke, ali barem do sada, nisu mogli pronaći nikakav organski izvor porijekla unutarnjeg glasa. Neosporno je ipak, da iznenadne misli i ideje možemo zahvaliti našem unutarnjem glasu, ili kako bi naučnici rekli, našoj podsvijesti. No, ko zna, možda je posrijedi i naša nadsvijest?

S obzirom da nas unutarnji glas često opominje da ne činimo, odnosno da činimo neke stvari, kršćani vjeruju da je posrijedi glas anđela čuvara. Slično je mislio i poslanik Muhamed. Naime, njegove su misli i djela često poticana melecima (anđelima) ili pak glasovima.

Brojni znanstvenici i istraživači zahvaljuju svoja dostignuća trenucima kad se javio njihov unutarnji glas. O tome je govorio i Albert Einstein. Nije znao tko mu govori, ali je iznenada potsao svjestan određenih činjenica. Međutim, nikada nije mogao objasniti kako zna to što zna.

Postoji li doista nešto kao ideja što silazi s neba? Može li unutarnji glas doista biti iskra što pada “odozgo” na nas smrtnike? Brojnim znanstvenicima koji se bave ovom problematikom takve misli i nisu posve strane.

Glasnogovornici vanjske sile

Profesor na Harvardu Wiliam James (1842-1910), koji je bitno utjecao na američke filozofe, razmišljajući o izvoru tajanstvenih informacija što ih saopćava unutarnji glas, došao je do sljedećeg zaključka:

– Nema nikakve sumnje da nad nama ljudima vlada neka vanjska sila i da smo mi njeni glasnogovornici.

/aura.ba/

Komentari

komentara