Sve dobrobiti kikirikija: Štiti od raka želuca, održava sjajnu funkciju mozga…

Kikiriki je dobar za srce, jer ga održava zdravim zahvaljujući visokom novou mononezasićenih, polinezasićenih masti

Osim što je izuzetnog ukusa, kikiriki je i zdrav, te je bitno uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu. Ipak, kikiriki sadrži i dosta masti kao i kalorija, pa sa njegovim konzumiranjem ne bi trebalo da pretjerujete.

Kikiriki je dobar za srce, jer ga održava zdravim zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih, polinezasićenih masti. Oleinska kiselina koja se nalazi u kikirikiju može da smanji loš holesterol (LDL), a da poveća dobar (HDL).

Zahvaljujući tome kikiriki može da spriječi nastanak moždanog udara i srčanih oboljenja. Iako sadrži dosta masti, mnoga istraživanja su dokazala da konzumiranje kikirikija neće dovesti do gojenja. Ova mahunarka je takođe dobar izvor energije, a sadrži i dosta vitamina i hranljivih materija.

Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.

Kikiriki sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadrži flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.