Svakog jutra sisajte čen bijelog luka 15 minuta i bol u grlu će nestati

Niko od nas nema problem sa malo luka u jelima. A šta kada bismo vam rekli da sirovi bijeli luk rješava sve zimske probleme poput grlobolje, gripa i prehlade? Evo kako da ga konzumirate kako biste zimu proveli savršeno zdravi.

Kada zgnječite bijeli luk, bilo da ga sjeckate nožem, u blenderu ili zubima, u njemu se odvija hemijska reakcija zbog koje on ispušta alicin koji je moćni borac protiv bakterija, ali on je tu samo kratko između mrvljenja luka i njegove termičke obrade. Dakle, čim ga stavite u jelo, alicin se gubi.

Zbog toga je bijeli luk najdjelotvorniji u sirovom stanju, a postoji nekoliko načina kako da ga konzumirat

Najjednostavniji je svakako – prosto uzmite čen, dva, tri i krenite da grickate. Ipak, ako imate osetljiv želudac, ovo nikako nije metoda za vas.

Za one sa bolnim grlom slijedi sljedeća varijacija – uzmite čen i sisajte ga 15 minuta. Sokovi će vas lišiti grlobolje istog dana!

A može i ovako: Uzmete dva do tri čena bijelog luka, izgnječite ih i ostavite 15 minuta. Potom to pomiješate sa medom i vrlo malo maslinovog ulja. Možete ga konzumirati direktno iz kašike, a možete i preko parčeta tosta.

(zena.blic.rs)