Svako oko je unikat koji krije jedinstvenu mapu zdravlja gospodara: U OČIMA SE „ČITA“ ZDRAVLJE

Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko mjeseci prije prvih simptoma bolesti, a iridodijagnostika može da ukaže na promejne koje mogu da se ispolje tek za dvije ili tri godine. Zbog toga je ovo prije svega preventivna metoda koja može na vrijeme da preduhitri bolest.

Dužica, osim što oku daje boju i ljepotu, može da otkrije i da li se u tijelu skriva neki zdravstveni problem. Ovo se, naravno, ne može vidjeti na prvi pogled, ali pod oftalmološkom lampom, koja osvjetljava dužicu i uvećava je 30 puta, zdravlje može da se sagleda kao na dlanu. U određenom polju dužice može da se vidi stanje bubrega, pluća, mozga, srca, kičme. A tačnu dijagnozu iz svakog oka može da isčita iridodijagnostičar.

– Svako oko je unikat koji krije jedinstvenu mapu zdravlja gospodara – kažu iridodijagnostičari.

Pravovremeni signali

Proučavanjem dužice može da se vidi čak 28.000 nervnih završetaka koji su povezani sa mozgom i otkrivaju opšte stanje organizma. Unutar dužice nalazi se i hiljade tananih vlakana koja primaju poruke od svakog nerva u ljudskom tIijelu, mikroskopska vlakna i sićušni krvni sudovi koji registruju promjene tkiva unutar organizma.

Znak na oku obično se pojavljuje nekoliko mjeseci prije prvih simptoma bolesti, a iridodijagnostika može da ukaže na promejne koje mogu da se ispolje tek za dvije ili tri godine. Zbog toga je ovo prije svega preventivna metoda koja može na vrijeme da preduhitri bolest.

Pregled nije neprijatan, niti bolan, ne traje dugo, oko 45 minuta i ne zahtijeva neke posebne pripreme. Može da se radi djeci uzrasta četiri godine, kada se dužica konačno formira. Gornja granica je 70 godina, kada se na krvnim sudovima oka, zbog ateroskleroze, javljaju promjene.

DIJAGNOZA U OKU

 HORIZONTALNA ZJENICA SIGNALIZIRA NA
HIPOFIZU, A CRVENE TAČKICE NA – TUMORE!
Zjenica može da bude proširena, što ukazuje na neki psihički poremećaj, sužena, što ukazuje na probleme sa kičmom ili na pojavu meningitisa, a ako su nejednake, upozoravaju na neurasteniju ili paralizu.

Zjenica vertikalno ovalnog oblika upozorava na sklonost apopleksiji (nagli prestanak rada nekog vitalnog organa), a horizontalno ovalni oblik signalizuje bolesti očne jabučice, hipofize ili štitaste žlezde.

Ako je zjenica izvan centra, upozorava na plućne ili želudačne bolesti.

Dužica se dijeli na 12 polja, kao sati na časovniku i sedam koncentričnih krugova čije je središte zjenica. Ovi krugovi vidljivi su kada postoji anomalija ili oboljenje čiji zapis kriju – srce, crijeva, bubrezi, pluća, mozak, koža.

Šarenica desnog oka otkriva kakvo je zdravlje desne polovine tijela, a u drugoj dužici su informacije o lijevoj.

Parni organi (bubrezi, plućna krila, uši, jajnici, testisi) mogu da se vide u obje šarenice. Izuzetak je srce koje, iako nije paran organ, može da se uoči u obje dužice.

Jedna ili više crvenih tačkica geometrijskog oblika u dužici (trougao, kvadrat, romb) na svijetloj podlozi ukazuju na tumore.

OGRANIČENJA

Iridodijagnostika nije svemoguća metoda, i postoje neke bolesti koje sa 100 procentnom sigurnošću ne može da prepozna. Recimo, da li j riječ o pijesku ili kamenu u bubregu, ili nekim preprekama koje ometaju rad srca ili dijafragme. Ipak, može da uoči da se na tom mjestu nešto dešava. Tada iridolog upućuje pacijente da urade detaljne preglede “sumnjivog” organa kod lekara.

PIONIR IRIDODIJAGNOSTIKE

Savremena iridodijagnostika datira od prije 120 godina. Ištvan Pecelj, Mađar, ugledao je sovu sa slomljenom nogom, a zatim se zagledao u njene krupne, svijetle oči. Preko oba oka vidio je jasnu liniju. Kada je završio medicinu i posato ljekar u Austriji sjetio se tog događaja i doveo u vezu zdravstveno  stanje sa promjenama u dužici.

(aura.ba)