SVAKI PACIJENT IMA SVOJU BILJKU SPASA tvrdi američki herbalista i etnobotaničar Dejvid Vinston

Dejvid Vinston, američki herbalista i etnobotaničar, smatra da treba ispravljati neravnotežu u tijelu, a ne samo uklanjati simptome oboljenja

Holistički program liječenja je najefikasniji kada utiče na potisnute uzroke oboljenja koji leže u osnovi disbalansa u tijelu, a ne na samu bolest kao napadača organizma. Svako mora pažljivo da pregleda svoje lične, jedinstvene obrasce življenja i sve faktore koji mogu na njih da utiču. Razumijevanje samog sebe je prvi korak ka iscjeljenju, uz pomoć odabranih ljekovitih biljaka i provjerenog travara. Dobar herbalista liječi ljude, a ne bolesti – kaže Dejvid Vinston, herbalista i etnobotaničar, jedan od osnivača Američkog esnafa herbalista i autor brojnih publikacija.

Rođen prije 58 godina, sa ljekovitim biljem počeo je da eksperimentiše još u osnovnoj školi. Do svoje 17. godine već je predavao o biljkama i bio vodič na „herbalnim šetnjama“. Travarstvom kao terapijom počeo je da se bavi 1977, a uža specijalnost su mu herbalne tradicije Čiroki Indijanaca, Kineza i odabranih travara sa Zapada, koje proučava, istražuje i o kojima drži predavanja. Na Univerzitetu Merilend, Vinston predaje integrativno zdravlje, a osnivač je i dekan Centra za herbalne studije u Brodveju, Nju Džersi.

Dejvid Vinston ima jednu od najvećih privatnih biblioteka botaničke medicine u SAD, iz oblasti fiziomedikalizma, istorije medicine, etnobotanike, farmacije, farmognozije, otrovnih biljaka, mikologije, ekonomske botanike, sa više od 8.000 knjiga i oko 15.000 tekstova u fajlovima. Njegova biblioteka sadrži, takođe, i značajni opus iz oblasti etnologije jugoistočnih američkih domorodaca, jugoistočne materijalne kulture i etnomuzikologije.

Dejvid Vinston rukovodi i kompanijom za antikvarne, herbalističke i alhemijske knjige, a osnovao je i firmu „Herbalista i alhemičar„, poznatu po spagiriji (spoljašnjem pristupu alhemijskim procesima) i alhemijskom procesuiranju biljaka, bez standardizacije proizvoda, jer „alhemijski obrađeno bilje ima mineralne sastojke redukovane u pepeo od komine, koji se dodaje nakon filtracije, pa ako je potpuno prirodno, nikada ne može biti isto„.

Vinstonova biblioteka je od neprocjenjivog značaja, takođe, za istraživanja u herbalnoj i nutritivnoj industriji, a on je neprestano koristi i za tekstove koje piše u Herbalisti i alhemičaru.
Dejvid je autorizovao stotine tekstova i veliki broj knjiga o biljkama, a za eminentne ljekare širom SAD, Kanade i Evrope radi kao klinički herbalni konsultant.

Energetski sistemi
– Učim ljude o energetskom sistemu herbalne medicine, a energetika je univerzalna i postoji u svim velikim sistemima herbalne medicine u svijetu. Dakle, bilo da govorimo o kineskoj tradicionalnoj medicini, o ajurvedi, unani-tibu, kampu iz Japana, jamuu iz Indonezije, medicini Čiroki Indijanaca, svuda postoji energetski sistem i pomoću njega usklađujemo potrebnu ljekovitu biljku sa osobom. Neke biljke hlade, neke griju, jedne vlaže, druge suše, neke su stimulativne, a neke smirujuće. Tako, umjesto da liječimo bolest, mi pronalazimo pravu biljku za određenog pacijenta – ističe Vinston.

On smatra da je Hipokrat pre 2.000 godina bio u pravu kada je rekao da je važnije poznavati osobu koja je bolesna, nego bolest koju osoba ima.

– Na našim studijama predajemo o različitim dijagnostičkim veštinama i terapijskim procedurama, koje su esencijalne za individualni tretman i pomoć pacijentu – kaže Dejvid Vinston, i dodaje kako je posljednjih decenija u Americi i svijetu „moderno“ uopštavanje, kao, na primjer, da je kantarion dobar za depresiju.

– Nije tačno da je kantarion lijek za depresiju. Postoji stotinak vrsta depresije, a on od toga liječi samo tri. Kao što ni testerasta palma (Serenoa repens) nije biljka za prostatu, već samo umjereno ublažava simptome hiperplazije prostate kod starijih muškaraca. Alopatski pristup herbalnoj medicini koji viđamo danas u Americi zasniva se na mišljenju: Ta biljka je dobra za to stanje. U velikim tradicionalnim medicinskim sistemima u svijetu gleda se koja je biljka odgovarajuća za pojedinu osobu sa specifičnim simptomima i modelom oboljenja – to je sistem energetike – ističe Vinston.

Važan je ukus
Mnogo toga zavisi od samog ukusa ljekovite biljke. Ukus je najlakši način da se odredi energetski potencijal biljke, napominje američki herbalista.
– Za mene je uvijek bio imperativ da prepoznam kakav je moj osjećaj prema svakoj biljci ponaosob. Važan je njen ukus, djelovanje, potencijalno štetno dejstvo. Tokom 40-godišnje karijere uvjerio sam se da postoje različiti načini da se shvate biljke. Možemo ih pojmiti putem nauke, nauka je zadivljujuće oruđe. Ne treba se, međutim, ograničavati na naučno razumijevanje biljaka. Mi treba da se oslonimo na nauku, ali i da gledamo tradiciju, lična iskustva i intuitivna ili duhovna razumevanja – kaže Dejvid i ističe da u mnogim tradicionalnim medicinama svijeta znanje o biljkama potiče iz snova i vizija.

– Moj ujak često mi je govorio da se jedna strijela lako polomi, ali da je nemoguće polomiti snop od dvanaest strijela povezanih kožnim kanapom. Taj primjer je koristio ne samo da bi opisao kako su ljudi jači ako se drže zajedno, već i da bi mi pokazao da u različitoj tradiciji i raznovrsnom pristupu stvarima, umjesto uskog i jednosmjernog pogleda, leži vizija i snaga – zaključuje Dejvid Vinston.

D. Š./magicnobilje.com