Svaki manastir nešto liječi ali je manastir Drača poseban: Njegove čudotvorne mošti pomažu onima koje je um napustio!

 Šumadija ali i centralna Srbija prepuna je manastira i svetinja koje daruju iscjeljenja svima koji ih iskreno posjete. Mnogi ne samo pravoslavni vjernici već i svi hodočasnici ma koje vjeroispovijesti bili, na ovim svetim mjestima čudom su bili iscijeljeni.

Manastir Drača pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se desetak kilometara zapadno od Kragujevca, u kotlini Dračke rijeke, na padinama brda Rujevice. Crkva manastira je posvećena prenosu moštiju Svetog Nikolaja. Kompleks manastira predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

 Duhovni i kulturni centar

Prema ktitorskom natpisu iznad ulaznih vrata u naosu, crkvu je 1734. godine podigao oberkapetan kragujevački Staniša Marković Mlatišuma, a prema predanju, na mjestu sadašnje crkve postojao je srednjovjekovni hram podignut krajem 14. vijeka, u kome je živio i umro svetogorski monah i svetitelj, prepodobni Jov.

U prilog tvrdnji da se samo radi o obnovi manastira i da je ponovo živopisan hram, pominju se u istorijskim spisima neke sveštene ličnosti koje su živjele u manastiru prije obnove, kao i da se prilikom manjih istraživačkih radova na živopisu u crkvi pronađeni tragovi starijeg sloja fresaka. Draču poznaju i turski popisi 16. vijeka, kao manastir Svetog Nikole kod sela Dračice u nahiji Lepenici.

Tokom 18. i 19. vijeka manastir je značajan duhovni i kulturni centar ovog dijela Srbije. U vreme Kočine krajine monasi Drače bili su na strani Austrije, pa se i sam Koča Anđelković u njemu jedno vrijeme krio, zbog čega je manastir teško stradao. Iguman Isaija Popović je zbog svojih zasluga za Austriju bio 1791. godine novčano nagrađen i ostao na njenoj teritoriji. Nešto kasnije, u prvoj polovini 19. vijeka, Toma Vučić Perišić obnovio je manastirske konake i sagradio dvospratni zvonik na zapadnom dijelu crkve. Iguman manastira Maksim Jovanović se 1818. godine javlja u Beogradu, kao pretplatnik jedne istorijske knjige.

 Neprocjenjiva vrijednost

 Nekoliko godina, u trećoj i četvrtoj deceniji 19. vijeka, Drača je bila mirska crkva, da bi 1845. godine potpala pod upravu manastira Vraćevšnice, i u tom statusu bila do 1851. godine. Od osnivanja pa sve do 1958. godine Drača je bila muški manastir. Od 1958. godine, kada upravu preuzima igumanija Jelena (Jokić), Drača je ženski manastir. Matrona Bajović, bila je monahinja ovog manastira.

Živopis manastira Drača predstavlja neprocjenjivu vrijednost. Crkva je oslikana 1735. godine, što je zabilježeno u natpisu nad ulazom. U potpunosti sačuvane freske spadaju u red najboljih slikarskih ostvarenja iz prve polovine 18. vijeka u Srbiji i pripisuju se slikarima iz Moshopolja.

 Manastirska biljna apoteka  

U manastiru se može kupiti veliki broj ljekovitih melema! Meleme izrađuju monahinje manastira Drače i oni spadaju u vrlo ljekovita sredstva. Ovdje možete kupiti meleme za hemoroide, opekotine, psorijazu, kožne bolesti, melem od kestena za proširene vene, melem od gaveza protiv bolova, kapi za srčana oboljenja, kapi za jačanje imuniteta i jos pregršt drugih.

Manastir posjeduje sopstvenu botaničkoj baštu u kojoj uzgajaju matičnjak, neven, ruzmarin, žalfiju, kamilicu, nanu, kantarion, majčinu dušicu, bokvicu. Ostale potrebne biljke beru po netaknutim proplancima planine Rujevice, u čijim nedrima se i ugnijezdio sam manastir.

Zaista topla preporuka da posjetite ovu svetinju i uvjerite se u njeno ljekovito dejstvo.

 

 

Zoran Šumadinac/aura.ba

 

 

error: Content is protected !!