Svaki dan grickajte jedan štapić celera: Olakšajte tijelu, podmladite organizam!

Tip ekstrakta etanola koji se nalazi u celeru ima moć da spriječi formiranje čira u želucu ili crijevima.

Celer spada u najpotcjenjenije namirnice na svijetu. Mnogi ljudi pretpostavljaju da hrskava zelena stabljika puna vode ne sadrži nikakve hranljive materije, ali u pitanju je čista zabluda!

Baš naprotiv, celer je prepun nutrijenata, vitamina, antioksidanata i svih dobrih materija koje su tijelu neophodne da bi bilo zdravo.

Konzumiranjem što više celera postići ćete dosta pozitivnih promjena – na primjer, studije su pokazale da grickanje ovog povrća svakog dana čuva i jača vid, osvježava lice i podmlađuje!

Evo još nekoliko najvažnijih benefita koje može da nam pruži celer:

Odličan protiv upala
Zbog toga što sadrži određeni tip polisaharida bez skroba, celer ima jako antiupalno svojstvo. Sadrži i antioksidante koji se bore protiv posljedica štetnih slobodnih radikala, a koji su takođe među glavnm uzročnicima zapaljenja i hroničnih bolesti, poput artritisa, a čak i raka, piše Simplecapacity.com. Oni koji pate od ulcerativnog kolitisa, Kronove bolesti i drugih problema sa upalama sistema za varenje imaju veliki razlog da jedu celer – naučno je dokazano da antioksidanti vrlo uspješno liječe ova stanja.

Štiti i obnavlja ćelije

Celer sadrži na desetine različitih vrsta antioksidanata, uključujući flavanoide, vitamin K i lunularin (organsko jedinjenje od 14 atoma ugljenika). Sva tri pomažu da se na prirodan način ukloni okidativni stres i pomažu tijelu da neutrališe štetu koju su slobodni radikali napravili u ćelijama, krvnim sudovima i organima.

Reguliše tjelesnu temperaturu
Visok sadržaj vode, po kojem je ovo povrće poznato, predstavlja prirodan izvor elektrolita, pa pomaže da se temperatura tijela reguliše kroz hidrataciju i rashlađivanje tijela tokom ljetnjih dana.

Sprječava pojavu čireva
Tip ekstrakta etanola koji se nalazi u celeru ima moć da spriječi formiranje čira u želucu ili crijevima, kao i da sačuva i spriječi oštećenja digestivnog sistema. Studije su pokazale da celer pojačava količinu sluzi koja oblaže želudac, što predstavlja ključni korak u sprječavanju formiranja čira.

Sprječava urinarne infekcije
Celer stimuliše proizvodnju urina, što pomaže smanjivanju nivoa mokraćne kiseline. To je odlična pomoć u prevenciji urinarnih i bakterijskih infekcija u reproduktivnom i sistemu za varenje.

Pomaže mršavljenju
Sa svega 10 kalorija po štapiću, celer spada u veoma niskokalorično povrće. Pun je vitamina i nutrijenata ključnih za regulisanje metabolizma i osjećaj sitosti, pa ako ste na dijeti ili imate problema sa napadima gladi, umesto grickalica i sendviča pogrickajte stabljiku celera.

Pored svega ovoga, naučnici su dokazali da celer pomaže u smanjenju nivoa holesterola, sprječava visok krvni pritisak i nagomilavanje masnoća u jetri. Može da vam pomogne i da se zaštitite od nekoliko vrsta raka, ali ova oblast mora dodatno da se prouči.