Svaki balkon ili bašta mora da ima bosiljak, ruzmarin i peršun: Evo zašto!

Grijeh je da i jedna saksija stoji neiskorišćena kada se u njoj može baškariti bosiljak, ruzmarin ili peršun. Korist je sljedeća:

Bosiljak

Bosiljak ili kraljevska trava vezan je za različite kulture i vjerovanja. Stari Grci bosiljak smatraju kraljem začina, a postoji vjerovanje da je rastao na mjestu gde su Sveta carica Jelena i Car Konstantin pronašli krst na kojem je Isus raspet. Simbol bosiljka je i dobrodošlica, pa je dobro saditi ga na lijehama na ulazu u dvorište, tj. u žardinjerama ispred ulaznih vrata.

Bosiljak je prirodni antibiotik, štiti srce i krvne sudove, snažan je antioksidans, jača imunitet, pomaže u borbi protiv infekcija…

Za dobro zdravlje se savjetuje što više svežeg bosiljka u ishrani kao dodatak salati. Čaj od bosiljka je odličan lijek protiv prvih simptoma gripa ili prehlade. Inhaliranje nad čajem od bosiljka liječi upaljene sinuse…

Da biste gajili bosiljak potrebno vam je dosta vode, sunca i toplote i propusno zemljište. Krajem februara i početkom marta, bosiljak se sije u saksije. Potrebna mu je toplota da bi nikao i to do 15 stepeni Celzijusa.

Bosiljak se rasađuje u maju i može da se gaji u posebnim saksijama ili direktno u bašti. Mnogi ga koriste kao dekorativnu biljku, koja zbog mirisa zna da uljepša svako dvorište.

Ruzmarin

Ruzmarin je drvenasata, višegodišnja biljka i može da se razmnoži ožiljenim grančicama. Za njegovo gajenje potrebno vam je dosta sunca, propusno zemljište i redovno zalivanje. Iako voli toplotu, ruzmarin će preživjeti oštre zime. Redovno ga orezujte i uživajte u njegovom divnom cvijetu.

Ruzmarin liječi skoro sve bolesti: korisit se kao analgetik, opušta i smiruje, odlična je hrana za mozak (stimuliše kreativnost i produktivnost), koristi se protiv umora i stresa, podstiče cirkulaciju.

Može da se koristi u hrani. Oni koji su probali, ne mogu da zamisle pečeni krompir bez grančice ruzmarina. Ova začinska biljka odlično se slaže uz jagnjetinu ili ribu, a čaj od ruzmarina povoljno utiče na nervni sistem.

Peršun

Dodatak skoro svakom jelu, svakako je peršun. Pojedina naučna istraživanja kažu da peršun sprječava rak, da je odličan antioksidans, štiti srce, a odlična je zaštita od reumatoidnog artritisa.

Najbolji učinak se dobije kada se jede svjež peršun uz salate. Međutim, domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svježeg peršuna koji poboljšava njeno ljekovito dejstvo.

Peršun se gaji lako. Sije se početkom s jeseni ili u rano proljeće. Ukoliko posijemo peršun u saksijama ili u bašti previše gusto, možemo ga i presađivati. Korijen peršuna je izuzetno jak, pa ga upravo zbog toga mnogi ljudi i gaje. Shodno tome, i biljka koja se presađuje veoma će se lako primiti, jer je korijen veoma adaptibilan na presađivanje. Kada se peršun posije, potrebno je zaliti ga većom količinom vode.

Vodite računa da vam ove tri biljke uvek budu na dohvat ruke i bolesti vam ništa neće moći.