Svaka žena treba da pojede nekoliko suhih šljiva dnevno!

Šljive su odličan izbror kada vam se jede nešto slatko, ali i kada imate zdravstvene probleme. S obzirom da ih tokom zime ne možemo naći svježe, odlične će biti i one sušene. Iako obiluju šećerom, one su pune i vlakana što pomaže u usporavanju apsorbcije šećera u krvotok.

Saveznici su crijeva, jer zahvaljujući redovnoj konzumaciji poboljšavju njihovo stanje, a takođe pomažu kod problema opstipacije i hemoroida.

Idealan su izbor i kada želite da se oslobodite viška kilograma, jer uvećavaju količinu dobrih bakterija u crijevima, što djeluje na gubitak težine. Osim toga, stvaraju osjećaj sitosti i sprječavaju iznenadne napade gladi.

Porcija od samo 5 komada ovog voća sadrži 6 g vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta. Takođe, sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma, koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak, i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.

Obiluju i mineralom pod imenom bor koj je odgovoran za izgradnju zdravih kostiju i mišića. Istraživanje je dokazalo da redovno konzumiranje šljiva sprječava gubitak koštane mase kod žena u menopauzi. Ukoliko se nađu na vašem meniju to će sprečiti nastanka osteoporoze.

Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suhe šljive u svoju ishranu.

Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do više bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana jedete 5 suhih šljiva i vrlo brzo ćete vidjeti promene.