Svaka druga žena pati od postseksualne depresije a da toga nije ni svjesna

Postseksualna depresija nije rijetka pojava, a često nije vezana ni za traume ili osjećaj žaljenja.

Da li ste nekada čuli za postseksualnu depresiju?

Riječ je o negativnim emocijama, tuzi, razdražljivosti i anksioznosti, koje žene ispoljavaju nakon intimnog odnosa.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da se postseksualna depresija javlja kod 46 posto žena, što znači, skoro kod svake druge žene.

Prije pet godina rađeno je slično istraživanje, koje je pokazalo da trećina žena zapadne u ovakvo stanje čak i nakon zadovoljavajućeg odnosa, što znači da je novo istraživanje samo potvrdilo ove tvrdnje. Neki naučnici vjeruju da ovakvo stanje kod žena ima i evolucijsku funkciju.

Bolovi su posljedica negativnih emocija: Svaka donosi bolest određenom organu!
“Postseksualna depresija nije rijetka pojava, a često nije vezana ni za traume ili osjećaj žaljenja. Zapravo, ona ne mora da bude povezana sa nečim lošim”, tvrdi stručnjak za veze Deniz Nouls. U takvim trenucima dolazi do eksplozije hormona u tijelu, dodaje ona.

“Seks je jako intiman čin, a orgazam oslobađa mnogo hormona. Ti hormoni kako naglo dolaze, naglo i padaju u tijelu nakon seksa, pa se može javiti osjećaj tuge”, objasnila je Deniz.

Ipak, nije uobičajeno da se takav osjećaj javi nakon svakog odnosa, pa može da izazove problem koji je najčešće vezan za sam odnos dvoje ljudi.