Svadbeni običaji u Indiji: “Ukletu djevojku” prvo vjenčaju za stablo…

Za djevojke rođene u vremenu kada su Mars i Saturn u sedmoj kući smatra se da su uklete i da donose preranu smrt muževima
U Indiji vjenčanje ne predstavlja samo brak između dvoje ljudi nego i priliku za proslavu ujedinjenja dviju porodicai koje uglavnom pokazuju imovinsku i statusnu poziciju porodica u indijskom društvu. Bračni život smatraju vrlo svetim pa tako i pripreme i samu ceremoniju vjenčanja.

Indijski rituali uveliko se razlikuju od zapadnih obreda. Njihova vjenčanja su velika, raskošna i uključuju burne pripreme. Broj gostiju na vjenčanju nerijetko je između 500 do 1000, svečanosti traju čak više od pet dana, dok su u većini slučajeva brakovi ugovoreni.

Postoji nekoliko važnih svečanosti koje se održavaju u danima prije samog vjenčanja, a popraćene su uz mnogo zabave, plesa, muzike i šarenih boja

U Indiji vjeruju i u astrologiju. Ovdje postoje posebna pravila za djevojku rođenu u vremenu kada su Mars i Saturn u sedmoj kući. Takve djevojke se smatraju ukletima. Vjeruje se da žene rođene u tom razdoblju donose ranu smrt muževima i zovu ih Mangliks. Jedini lijek tom prokletstvu je da ženu Manglik udaju posebnom ceremonijom za stablo, a zatim se ono posiječe kako bi se razbila kletva (aura.ba)