Svadbeni običaji: U Češkoj nevjesti poklanjaju vrapca, u Kini žene plaču mjesec dana, u Francuskoj nazdravljaju pićem iz WC šolje, u Moskvi se vjenčaju na groblju

Kaže se – koliko ljudi, toliko ćudi. U ovom slučaju možda je bolje reći – koliko kultura, toliko običaja. U svijetu nigdje ne pjevaju “Danas majko ženiš svoga sina….”

Ljubav je univerzalna, ali način njenog krunisanja i te kako se razlikuje od kulture do kulture. Našoj kulturi dobro je poznat običaj dolaska po mladu, „prodaja“ mlade, zatim uloge djevera i starog svata… U ovom tekstu ćemo vam donijeti najzanimljivije običaje iz različitih dijelova svijeta.

U Japanu je nevjesta odjevena u bijeli kimono i obojana u bijelo od glave do pete, što simbolizuje njenu nevinost. Tokom ceremonije nosi veliku bijelu kapuljaču da sakrije „rogove ljubomore“ prema budućoj svekrvi, ali i da pokaže budućem suprugu odlučnost u namjeri da postane nježna i poslušna. Kao simbol njihovog zajedništva, novopečeni par ispija sake, nakon čega postaju muž i žena. Tokom vjenčanja žena se i do nekoliko puta presvlači, najprije u crveni kimono, a za kraj večeri bira haljinu zapadnjačkog stila.

Rusija – Ma koliko morbidno zvučalo, omiljeno odredište za vjenčanje u Moskvi je groblje. Naime, Grob neznanog junaka glavni je izbor mladih za njihov najsretniji dan u životu. I dok se njihovi gosti vesele i plešu, mladenci u znak počasti neznanim ratnim junacima polažu cvijeće.

U Španiji mlada i djeveruše nose bukete korova izuzetno jakog mirisa (da ne kažemo smrada) vjerujući da će tako otjerati trolove i spriječiti ih da unište svadbenu proslavu. Par zajedno ulazi u crkvu, pri čemu se vjeruje da će onaj ko prvi nogom stupi u crkvu voditi glavnu riječ u braku.

U Grčkoj prvi ples mladenaca praćen je neobičnim gestom gostiju koji vješaju novčanice po odjeći mladenaca, stvarajući tako papirnate trake koje vijugaju oko mladenaca dok plešu. Vjerovali ili ne, ovakav običaj velika je čast za goste.

Na ostrvu Fidži u Tihom okeanu, kad mladoženja napokon odluči zaprositi svoju izabranicu, dužan je punca darovati. Tradicija je da se daruje kitov zub. Ništa ne govori bolje o posvećenosti muškarca njihovoj kćeri od ronjenja u dubokim okeanskim vodama u potrazi za zubom najvećeg sisara na planeti.

U Škotskoj buduća mlada prolazi kroz svojevrsnu obrednu inicijaciju, prekrivajući se različitim grozotama, kao što su pokvarena jaja, riba, smjesa katrana i perja, ukiseljeno mlijeko i slično… A zatim tako umazana mora paradirati ulicama. Nakon toga, mladu zavežu za drvo, a tek poslije slijedi cjelonoćno zabavljanje. Škoti vjeruju da, ako mlada izdrži sva ta poniženja, znaće se jednako hrabro nositi s budućim bračnim izazovima.

U Meksiku mladoženja tokom ceremonije daruje nevjesti 13 zlatnih novčića kao simbol Isusa i njegovih 12 apostola. Nakon zavjeta, sveštenik veže konopac ili vijenac cvijeća oko ruku mladenaca u obliku broja osam, kao simbol njihove vječne ljubavi.

U Italiji na mostu Ponte Milvio u Rimu zaljubljeni parovi imaju običaj vješati katance na ogradu mosta i baciti ključ u rijeku kao simbol njihove potpune predanosti i neraskidive ljubavi. Drugi italijanski svadbeni običaj je da, kad dođe vrijeme da mladoženja napusti svoj dom i krene na vjenčanje, nikako se ne smije okrenuti i vratiti. Zbog toga je uz njega grupa prijatelja koji imaju zadatak spriječiti ga da se predomisli. Nakon vjenčane ceremonije, mladi par mora zgaziti vazu i razbiti je u što više dijelova jer se vjeruje da broj slomljenih dijelova označava broj godina koje će par provesti zajedno.

U Kini se vjeruje da je dobro prije zakazivanja termina vjenčanja posavjetovati se s drevnom proročanskom vještinom gledanja u pileću jetru. Mladi biraju pile, raspore ga i, ako je njegova jetra zdrava, smiju zakazati datum vjenčanja, a ako ne djeluje zdravo, par mora nastaviti s potragom za „proročanskom pilećom jetricom“, koja će presuditi o prikladnom terminu svadbe.
A nevjeste kineskog naroda Tujia plaču i do mjesec dana prije vjenčanja. Plaču dnevno otprilike sat vremena, u procesu im se pridružuju i njihove majke, a postupno i druge članice porodice. Uprkos suzama, običaj se smatra lijepim jer taj kineski narod vjeruje da zvuk žena koje plaču podsjeća na pjevanje.

U Indiji vjenčanju prethodi ceremonija vjeridbe, na kojima mladenci razmjenjuju prstenje, a njihove porodice darove i slatkiše. Mehndi ceremonija održava se u mladenkinom domu prije vjenčanja, kad joj se knom ukrašavaju dlanovi, ručni zglobovi, ruke, noge i stopala. Tokom varmala ceremonije mladenci stavljaju jedno drugome cvijetne vijence oko vrata, što simbolički prikazuje da mlada prihvata mladoženju kao supruga. Postoji i jedna zanimljiva igra pod nazivom Mangal Pheras. Mladenka i mladenc četiri puta kruže oko vatre, a zatim trče na svoja mjesta – tko prvi stigne, taj će prvi vladati u kućanstvu.

U Francuskoj su njegovali običaj da mladenci piju ostatke sa svadbe iz WC šolje. Danas taj svadbeni običaj podrazumijeva malene porculanske replike WC šolja kojima mladenci nazdravljaju za dug i sretan brak.

U Njemačkoj bračna tradicija praktično kreće od rođenja. Čim se djevojčica rodi, porodica njoj u čast sadi nekoliko stabala. Kad se odredi datum njenog vjenčanja, stabla odlaze na prodaju s namjerom da se novac od njihove prodaje stavi u miraz. Uoči vjenčanja prijatelji i rodbina izrađuju posebne novine, ispunjene fotografijama, člancima i pričama o vjereničkom paru, koje će se na svadbi prodavati, a prihod od prodaje skuplja se za medeni mjesec. Samo vjenčanje odvija se u tri faze: par najprije obavlja građansku ceremoniju u opštini. Slijedeće večeri priređuje se zabava na kojoj prijatelji donose staro posuđe te ga razbijaju mladencima za sreću, a treći dan posvećen je vjerskoj ceremoniji. U toj ceremoniji djevojčica korača ispred mladenaca, bacajući ispred njih latice cvijeća. Tako im želi sretan brak.

U Češkoj i Slovačkoj prije vjenčanja mlada sadi stablo u vrtu i ukrašava ga obojenim trakama i ljuskama jaja. Tom se običaju poklanja velika pažnja jer se vjeruje da će mlada živjeti onoliko dugo koliko i posađeno drvo. Prije nego što mladenci razmijene zavjete, neko od članova porodice u bračni krevet stavlja bebu da se blagoslovi njihova plodnost. Nakon vjenčanja, nevjesta na dar dobija tri posude – jednu sa pšenicom da osigura plodnost, drugu s pepelom i prosom koje treba odvojiti od pepela u znak njenog strpljenja, a u trećoj je ispod poklopca vrabac.(aura.ba)