Supružnici Sabina (33) i Amir (39) Mehmedinović iz Zenice izrađuju igračke za djecu od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala: Igračke uz koje mališani uče, potiču maštu, razvijaju osjetila i emocije!

CNC art je kreativna radionica koja se bavi izradom dekorativnih, didaktičkih, edukativnih igara i igračaka za djecu. Proizvode kućice za LOL lutke i kućice za barbike, garaže za autiće, kamion/police za autiće, satove sa logotipom po želji.

Djeca vole igračke, tu nema nikakvih dvojbi. Iako na njih mališani gledaju kao na oblik zabave, roditelji ih biraju kako bi uz igru njihova djeca mogla poticati maštu, učiti, razvijati osjetila i vježbati emocije.Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a zovemo ih didaktičkima.
Zašto se zovu baš didaktičke igračke?Naziv didaktika dolazi od grčkog glagola “didaskein” koji između ostalog znači poučavati, obučavati, predavati, propisivati, opominjati. Didaktičke igračke su dakle one koje djecu nečemu poučavaju i obučavaju.

Razvoj raznih sposobnosti
Didaktičke igračke mogu povoljno utjecati na razvoj raznih djetetovih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja.

Motoričke igre izuzetno su važne i to od najranije dobi. Već bebe od 0 do 12 mjeseci kroz igru mogu učiti o svijetu oko sebe.Primjerice, kroz igru se mališani mogu naučiti da prepoznaju boje i oblike, mogu učiti slova i slično.

Ovu potrebu, prije nekoliko godina su prepoznali i supružnici Sabina i Amir Mehmedinović iz Zenice. Vlasnici su CNC radionice iz koje izlazi najbolja moguća zabava za djecu.

-Mi smo rodom iz Tuzle ali živimo i radimo u Zenici jer sam ja nastavnik u osnovnoj školi pa smo zato preselili u Zenicu.

Naš sin voli slagalice, puzzle, slova i brojeve pa smo tako i pravili u početku proizvode za njega. Generalno najveći kritičar i tester nam je bio naš sin pa sve što je prošlo kod njega dalje smo puštali u prodaju. Istraživanjem tržišta shvatili smo da na našem tržištu postoji veoma mali broj sličnih proizvoda a potražnja je velika tako da smo se odlučili pokrenuti biznis, registrovani obrt i početi sa radom – kazuju nam Mehmedinovići.

Izradom različitih igračaka za djecu, dekorativnih i edukativnih proizvoda, bave se prethodne dvije godine. Njihov rad zasniva se na izradi proizvoda na CNC laserskim mašinama.

Materijali od kojih izrađuju igračke su šperploča i medijapan, puno drvo. Trenutno rade samo online prodaju ali uskoro će se njihove igračke prodavati i u prodavnicama Tropik firme.

-Vještine za rad stekli smo dugogodišnjim bavljenjem grafičkim dizajnom, rad na CNC mašinama usavršili smo kroz iskustvo i samoučenje (najčešće na vlastitim greškama). Obrazovnu podlogu za rad na CNC mašinama sam stekao na fakultetu gdje sam usvojio osnovne vještine za rad kao CNC programer i CNC operater – kaže Amir.
-Najtraženije su nam kućice za lutke i kamion polica za autiće. Naš najpopularniji didaktički proizvod je pametna kocka. Proizvod baziran na montessori pedagogiji sa elementima za igru ali i razvoj motoričkih i senzornih sposobnosti

-Ono što nas ističe od konkurencije jeste personalizacija našeg proizvoda, konstantno usavršavanje, unikatnost, komunikacija sa kupcem, garancija na kupljeni proizvod. Svaki proizvod je izrađen od ekološki prihvatljivih materijala, siguran je za upotrebu, boje kojima bojimo su certifikovane i na akrilnoj bazi – kažu iz CNC radionice.