SUPER ZAČIN PROTIV GRIPE I PREHLADE: Zlatna pasta od kurkume odličan je dodatak jelu i čaju

Zlatna pasta od kurkume ima fantastična protivupalna, antioksidativna i detoksikacijska svojstva.

Glavni sastojak “Zlatne paste” je kurkuma ili indijski šafran, superzačin s protuupalnim, antoksidativnim i detoksikacijskim svojstvima. Poznata je i kao prirodno sredstvo protiv bolova. S obzirom da naše tijelo teško apsorbuje kurkumu, u “Zlatnu pastu” svakako dodajte ulje i biber koji će pomoći u apsorpciji začina.

Sastojci za “Zlatnu pastu”:

  • 125 mililitara kurkume u prahu
  • 250 mililitara vode
  • 1 i po kašičica mljevenog crnog bibera
  • 70 mililitara djevičanskog maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema:

1. Vodi dodajte kurkumu i stavite na laganu vatru uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu što može trajati 6 do 10 minuta.

2. Ukoliko vam se čini da je pasta previše rijetka dodajte još kurkume, a ako vam se čini da je pregusta dodajte vode. Pasta mora neprekidno biti na laganoj vatri i ne smije da provri jer će sastojci izgubiti svoja ljekovita svojstva.

3. Na kraju dodajte biber i ulje. Nastavite da miješate kako bi se svi sastojci dobro povezali.

4. Skinite pastu s vatre i ostavite da se ohladi. Pastu možete držati u tegli i čuvati u frižideru gdje može da stoji do 2 nedjelje jer njena snaga, odnosno djelovanje opada nakon toga vremena.

Kako koristiti “Zlatnu pastu”?

– ako se koristi kao dodatak jelima, “Zlatnu pastu” dodajte tek pri kraju kuhanja kako bi hranjiva svojstva ostala maksimalno očuvana; naročito izvrsno dopunjava ukuse jela s pasuljem

– može se koristiti i kao čaj na način da se kašičica paste ubaci u vruću vodu, promeša i doda med ili neki zaslađivač po želji

– odličan je dodatak sosovima

– kašičicu paste dodajte u supu od povrća, varivo ili krem čorbu

– kašičicu paste dodajte barenom pirinču i povrću za poboljšavanje ukusa

– malo paste dodajte u toplo biljno mlijeko i uživajte u svom “Zlatnom napitku”.

(lovesensa.rs)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!