Super recept za domaće “oreo” kekse: Gotovi su za 30 minuta

Oreo keksi najpopularniji su američki keksi, a sastoje se od čokoladnog prhkog biskvita i bijele kreme.

Iako se mogu kupiti i u našim trgovinama, postoji i recept za domaću verziju ovih popularnih keksa.

Domaći “oreo” keksi okusom jako sliče onim kupovnima, no još su prhkiji i kremastiji.

Vrlo ih je lako i jednostavno napraviti, a savršen su izbor i za rođendanske proslave jer vrlo dekorativno izgledaju.

U dobro zatvorenoj kutiji mogu stajati danima i odličan su izbor kada poželite nešto slatko.

Sastojci

2 veća jaja
200 grama otopljenog putera
1.5 mala kašika ekstrakta vanilije
160 grama oštrog brašna
40 grama kakaa u prahu
1 žličica sode bikarbone
150 grama bijelog šećera
1 prstohvat soli
220 grama kremastog sira
2 šalice šećera u prahu

Priprema

1. Za pripremu prhkog tijesta u jednoj zdjeli pomiješaj 2 jaja, 120 grama putera, pola žličice ekstrakta vanilije, brašno, sodu bikarbonu, šećer, sol i kakao. Sve dobro izmiksaj mikserom.

2. Upali rernu na 180 stepeni i ostavi da se grije. Tepsiju ili lim za pečenje obloži papirom za pečenje.

3. Od smjese za kekse oblikuj male kuglice pa ih stavljaj na lim za pečenje. Svaku kuglicu dobro utisni rukom kako bi površina keksa bila što ravnija. Između svakog keksa ostavi malo razmaka.

4. Peci kekse oko 8 minuta. Nakon što su pečeni, ostavi ih da se ohlade i za to vrijeme pripremi kremu.

5. Za kremu u zdjeli pomiješaj 80 grama putera, kremasti sir, šećer u prahu i jednu malu kašiku ekstrakta od vanilije. Sve sastojke izmiksaj mikserom.

6. Nanesi kremu na pečene kekse uz pomoć plastične vrećice s odrezanim krajem. Možeš koristiti i slastičarsku vrećice za ukrašavanje. Nakon što si nanijela kremu, prekrij drugim keksom i lagano pritisni kako bi se zalijepio, piše RTL.