Suncokretove ili bundevine sjemenke, koje su zdravije?

Bundeva ili buča većini je poznata kao ukras koji dolazi s kasnim ljetom i početkom jeseni, no sve je više onih koji je uvrštavaju u svoj jelovnik. Nije niti čudno jer bundeva je izuzetno ukusna i hranjiva namirnica koja se lako čuva. Izuzetno povoljno djeluje na regulaciju probave, na smetnje kod mokraćnih kanala te na ten kod djece i odraslih. Znanstveno je dokazano da bundevine sjemenke i ulje pozitivno djeluju na smetnje s prostatom. Sjemenke se mogu koristiti u supama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode.


Sjemenke suncokreta izvor su vitamina E, a pomažu u smanjenju kolesterola u krvi i održavaju kardiovaskularno zdravlje. Također mogu olakšati nesanicu i ojačati pamćenje te njeguju i blagotvorno utječu na kosu. Sjemenke suncokreta izvrsne su za piling lica. Ovaj recept omogućit će ti da očistiš kožu i učiniš lice fantastično mekim i glatkim. Osim toga, može ti poslužiti za tretman cijelog tijela.

”Odabirući između ove dvije vrste sjemenki, odlučite se radije za bundevine sjemenke jer su, u odnosu na suncokretove sjemenke, ipak bogatije omegama-3 masnim kiselinama. Iako obje vrste sadrže i fitosterole i vitamin E, vrlo bitan antioksidans, sadržaj fitosterola u bundevinim sjemenkama je povoljniji”, savjetuje Nutricionist Nenad Bratković.