Sunčanica počinje glavoboljom, puls nepravilno udara i vid slabi!

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Francuski travar Maurice Messegue je dao izvrsne savjete i recepte kako u vrućim ljetnim danima dobiti izvanrednu boju kože, a pri tome je zaštititi od mnogih opasnosti koje sunce nosi sa sobom. Vrijeme je godišnjih odmora, plaža i sunčanja… zaštitite se i odmor provedite bez posljedica po vaše zdravlje

U modi je priroda, preplanulo tijelo i sunce što ga koža potpuno i kroz sve pore upija. Sunce je, dakako, prijatelj, ono je zapravo izvor cijelog života na zemlji: njegova toplinska i svjetlosna energija omogućuje i samo postojanje svih živih bića.

Ali oprez, upozoravao je Maurice. Ono što je bolje – neprijatelj je dobroga, preobilje sunca nije ništa bolje od njegovog nedostatka. Zagasita, preplanula, sportska put zaista je nešto izvanredno, no nije ugodno dobiti opekotine, okorjelu kožu i bore. Da i ne spominjemo činjenicu da ljudi mogu uništiti pluća ostajući cijelo poslijepodne na plaži ili da ultravioletne zrake mogu “aktivirati” kožne madeže da se razviju u opasne zloćudne tumore.

Put poput breskve

Suncu se valja izlagati razborito i umjereno. Usljed nedostatka sunca djeca postaju rahitična. Neumjerenost može prouzrokovati “sunčanicu”. Helioterapijom se liječe dermatoze koje su otporne na svako liječenje. No sunce može kod nekih osoba izazvti upornu koprivnjaču.

Izlažite se suncu postepeno. Ne spominjući teške sunčanice (koje mogu dovesti do kome), sunce prži kožu, izaziva pjege, bora je i ukrućuje. Maurice se žalostio kada bi vidio koliko žena i djevojaka uništavaju svoj kapital ljepote zato da bi preplanule. Postavljao je jednostavno pitanje: žele li imati put poput breskve ili poput ribara?

Ne pouzdavajte se u zaštitna sredstva ili čak sredstva koja daju tamnu boju bez sunčanja, što ih proizvođači u svim časopisima preporučuju uoči vašeg odlaska na godišnji odmor, savjetovao bi Maurice. Mnogi od zaštitnih preparata uopće ne koriste, a ovi vas drugi izlažu opasnosti da se obojite kao geografska karta!

Jedite mrkvu: koža će imati koristi od narančastih pigmenata koje ovo povrće sadrži (karotenoidni pigmenti), a brže ćete pocrnjeti i jeftinije će vas doći nego farmaceutske “pilule za dobivanje smeđe boje” na osnovi… karotenoidnih pigmenata.

Da biste se zaštitili od žarkih sunčanih zraka, mažite se maslinovim uljem. To su radili još stari Grci, a mnogo je djelotvornije nego većina za to namijenjenih krema. Još bolje djeluje smjesa od jednakih dijelova maslinova ulja i ulja od pšeničnih klica. No zapamtite da vas ništa neće moći sačuvati od opekotine ako pretjerujete sa sunčanjem pogotovo ako ste plave ili riđe boje kose.

Da biste što brže potamnjeli, jedite ne samo mrkvu nego i kajsije, bundeve, salatu itd., voće i povrće koje također sadrži karoteidne pigmente.

Pri tome će vam najbolji savjetnik biti ulje od bergamote (vrsta naranče od koje se dobiva eterično ulje, vro ugodng mirisa) ako je čisto. U protivnom slučaju možete dobiti tamne pjege koje nisu naročito lijepe. Evo još jednog dobrog recepta za smjesu za dobivanje preplanule boje: 10 kafenih kašičica čistog ulja bergamote, 5 kafenih kašičica ulja od limuna, 5 kafenih kašičica ulja od čempresa, 5 kafenih kašičica borova ulja, 3 čaše ulja od slatkih badema i 1 čaša 90-postotnog alkohola.

Sunčanica

Ako unatoč svim mjerama (ili što je vjerovatnije, jer ih niste poduzeli) dobijete sunčanicu, evo šta morate učiniti.

Na opekotine prvog stepena (jednostavno crvenilo bez mjehura i temperature erythema solare) stavite na kožu octa ili žumanjak ili svježi jogurt ili oblog od listova salate, od zdrobljenih listova kupusa ili od cvjetova nevena. Lokalno mažite naljevom od cvjetova divljeg maka (3 prstohvata za 1 šoljicu), od cvjetova divizme (4 prstohvata za 1 šoljicu), od smrvljenog korijenja bijelog sljeza (2 prstohvata za 1 šoljicu) ili od cvjetova sljeza (3 prstohvata za 1 šoljicu).

Ako se radi o djetetu, znajte da stanje može biti vrlo teško: sunčanica ili toplotni udar počinju glavoboljom, zatim temperatura raste, lice postaje tamnocrveno, bilo nepravilno udara, a vid slabi. Nadalje, može doći do upale mozga, upale moždanih opni i do teške kome. U tim je stanjima jedina pomoć bolnica. Nikada ne ostavljajte dijete nepomično više od 15 minuta na suncu. Ne dajte da zaspe na suncu, pa čak ni u sjeni. Ne ostavljajte dijete samo u kolima: stave mu na glavu šešir i zahtijevajte da ga zadrži na glavi.

Potamnite bez posljedica!

Još neke biljke vam mogu pomoći da potamnite. To su biljke koje izazivaju osjetljivost na svjetlost, ali u isto vrijeme krijepe vašu kožu i sprječavaju da se opečete. Pokušajte jedan od slijedećih pripravaka:

Kupke cijelog tijela cvjetovima žabnjaka ljutića (1 prstohvat na 1 litru);

Kupke cijelog tijela cvjetovima kamilice (2 prstohvata na 1 litru);

Kupke cijelog tijela listovima i koricom limuna (2 prstohvata na 1 litru);

Kupke cijelog tijela cvjetovima lavande (2 prstohvata na 1 litru);

Mazanje uljem od sjemenki grožđa koje ujedno i pijete (1 ili 2 kafene kašičice na dan).

Jedan od najboljih pripravaka za tamnjenje je smjesa pupova crnog ribiza i pupova ružmarina koju namočite u 60-postotnom alkoholu (1 rukohvat od svake vrste na ½ litre tekućine). Svaki dan popijte 1 kafenu kašičicu.

Da biste se zaštitili od sunca, primijenite kremu s ekstraktima listova i cvjetova pljuskavice, orahovih ljusaka i korijenja petoprste (po 2 prstohvata od svake biljke; u mikseru napravite kašu i smiješajte s ½ litre svježe pavlake). Ili mlijeko za sunčanje s ekstraktima cvjetova kamilice, cvjetova divljeg maka i korijenja petoprste (2 prstohvata svake biljke usitnjene u mikseru i pomiješane s 1/2 litre kravljeg mlijeka).

Da biste dobili lijepu smeđu boju medenjaka, mažite tijelo uljem slijedećeg sastava: ¼ litre čistog maslinovog ulja, 10 kapi jodne tinkture i sok od 1 limuna.

Ako imate opekotine, primijenite obloge natopljene uvarkom od sjemenki dunje koji neka kuha 15 minuta (4 prstohvata za 1 šoljicu); to je izvrsno sredstvo. Istodobno pijte 3 šoljice dnevno slijedećeg naljeva (za 1 šoljicu): 1 glavica kamilice (cvjetovi), 1 prstohvat lavande (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat ruže.

(aura.ba)