Sujevjerje i običaji u svijetu: ZAŠTO ITALIJANI BJEŽE OD BROJA 17, A KINEZI OD ČETVORKE?

Najbolje iskustvo s putovanja ponijet ćete tek onda kada se, upoznavajući sa kulturom, upoznate i sa lokalnim običajima, ritualima, ali i sujeverjima. Evo šta morate znati prije nego što otputujete u neku od navedenih zemalja.
Indija
U Indiji nikako ne smijete da pozovete nekog ko je već izašao iz kuće u slučaju da ste zaboravili nešto da mu kažete. Vjeruje se da ćete mu tamo donijeti lošu sreću, pa sve što imate da kažete, morate reći prije nego što ta osoba izađe iz kuće.

Italija
Italijani, naročito južnjaci, važe za sujevernu naciju. Mnogo Italijana vjeruje da je broj 17 anargram za VIXI što znači “živio/la sam”, simboličan način da se predvidi smrt. Zato Italijani izbjegavaju da putuju 17. dana u mjesecu i plaše se ovog datuma.

Kina
Za Kineze broj koji treba da se izbjegava je četvorka! Mnoge zgrade izbjegavaju čak i četvrti sprat, pa će vas tako lift odvesti sa trećeg pravo na peti.

Rusija
Rusi imaju jedan sjajan običaj da prije putovanja morate da sjednete na kofer jer će vam to donijeti sreću u narednim danima.

Norveška
Kletve su obično loša stvar, ali to nije slučaj u Norveškoj. Prosječan Norvežanin koji kaže “tvi, tvi” baca “kletvu” kojom vam želi sve najbolje i da vam se ništa ne desi na putu.

Velika Britanija
U SAD crne mačke koje prelaze ulicu se izbjegavaju, a u Velikoj Britaniji se smatra pravom srećom kada vam crna mačka pređe put.

Japan
Japanci smatraju da jastuk koji je okrenut ka sjeveru skraćuje život, pa se nemojte čuditi da je jastuk čudno postavljen kada se nađete u Japanu.

Rumunija
Rumuni smatraju da izlazak na druga vrata od onih na koja ste ušli donosi lošu sreću.

Portugal
Ljudi u Portugalu ne vole da se kreću unazad. Rijetko kada ćete vidjeti nekog iz ove zemlje da izvodi “moon walk” jer se hodanje unazad smatra “prizivanjem đavola na vaš put”.

 

 

 

 

Komentari

komentara