Sujevjerja širom svijeta: U Japanu ne otkrivajte stomak dok grmi, a u Turskoj – ne žvaćite žvaku noću!

  Ukoliko planirate putovanje u neku od ovih zemalja, valjalo bi da se prvo upoznate i sa nekim od, za nas, potpuno nevjerovatnih sujeverja – čisto da se ne biste našli u čudu kada vidite reakcije  domaćeg stanovništva

 1. Španija – baksuzni utorak trinaesti

U ovoj zemlji se smatra da je baksuzan ne petak, već utorak trinaesti, jer španska riječ za utorak (mars) potiče od boga rata Marsa.

Još jedno zanimljivo sujevjerje vezuje se za novogodišnju noć. Naime, Španci u ponoć 31. decembra, na početku Nove godine jedu 12 zrna grožđa, za svaki predstojeći mjesec, a vjeruje se da će im to donijeti napredak i sreću.

 2. Irska – nigdje bez djeteline

Irski druidi vjerovali su da od zlih duhova možete da se zaštitite ukoliko nosite djetelinu uz sebe. U međuvremenu, djetelini sa četiri lista pripisane su magijske moći, jer svaki list ima svoju simboliku: vjeru, nadu, ljubav i sreću.

3. Velika Britanija – nikako cipele na sto

Ovo sujevjerje u Ujedinjenom kraljevstu povezuje se sa rudarima – kada bi neko od njih poginuo tokom rada, njegove cipele bi stavljali na sto. Zato niko ne iskušava sudbinu u Velikoj Britaniji na ovaj način.

 

4. Francuska – hljeb okrenut naopačke

Legenda kaže da su francuski pekari odbili da usluže kraljevske dželate sve dok sami ne iskuse smrtnu kaznu. Bijesni pekari su hljeb za egzekutore postavili naopačke, a od tada se vjeruje da to donosi nesreću.

 5. Rusija – zviždite na sopstvenu odgovornost

Za zviždanje u kući Rusi vejruju da donosi vjetar, koji može da vam odnese bogatstvo.

 6. Italija – baksuzni petak 17.

Dok se cijeli svijet plaši petka 13. (izuzev Španije, kao što smo vidjeli), u ovoj zemlji je petak 17. baksuzan dan. Ovaj broj kojeg su Rimljani pisali XVII, što je akronim za VIXI. To u prevodu sa latinskog znači “živio sam” i simbolizuje odbrojane dane na Zemlji.

 

7. Turska – ne žvaćite žvaku noću

Koliko god da imaju problema sa zadahom, Turci nikada ne žvaću žvake uveče, jer vjeruju da time žvaćete i tijelo preminule osobe!

8. Japan – bez otkrivanja stomaka tokom grmljavine

Ovo se posebno odnosi na djecu, jer se vjeruje da će im bog grmljavine Raijin pojesti pupak. Takođe, Japanci skrivaju palac ukoliko pored njih prođu mrtvačka kola kako bi zaštitili svoje roditelje, jer ih ovaj prst simboliše.

9. Kina – satovi nikako nisu dobar poklon

Na kineskom jeziku fraza “Kinezi nemaju vremena da poklanjaju satove” zvuči slično “odlasku na sahranu”.

10. Koreja – crveno mastilo se ne koristi

Korejci nikada ne pišu ime žive osobe crvenom bojom, jer se vjeruje da ona donosi nesreću ili smrt.

 11. Brazil – prvo šećer, pa kafa

Kako bi podstakli boljitak u životu, Brazilci su osmislili mali ritual sa omiljenim napitkom – prvo stavljaju šećer u šolju, pa tek onda kafu.

12. Argentina – sam spomen njegovog imena donosi nesreću

Bivši predsjednik Karlos Menem smatra se tolikom katastrofom za zemlju, da Argentinci vjeruju da i sam spomen njegovog imena donosi nesreću.

error: Content is protected !!