SUHA USTA MOGU BITI SIMPTOM OZBILJNE BOLESTI

Pljuvačka kao proizvod sekrecije pljuvačnih žlijezda u ustima, čiji sastav varira od hrane, doba dana, bitno predstavlja oličenje zdravlja.

 

Uloga pljuvačke

Brojne su uloge pljuvačke, a među najznačajnijim jeste ispiranje usne duplje i fiziološko samočišćenje zuba i jezika. Održava vlažnost grla i omogućava normalan govor, sprječava razvoj, mnogih bakterija i natapa hranu, čineći je mekšom za dalji proces varenja, a evo i koji su uzroci koji utiču na smanjeno lučenje pljuvačke:

Smanjeno lučenje

Smanjeno lučenje pljuvačke ili xerostomia predstavlja samostalno oboljenje na koje utiču brojni faktori, kao što su prekomjerno konzumiranje cigareta, lijekova, oboljenje žlijezde, dijabetes i HIV. Zbog povećane temperature i dehidratacije tijela, tokom menopauze i anksioznosti količina pljuvačke je znatno smanjena. Zbog ovog problema dolazi do zadaha iz usta, povećanog broja karijesa na zubima kao i razmnožavanju bakterija na jeziku.

Godišnje doba

Tokom perioda zimskih dana, usled povećane sobne temperature, pogotovo tokom noći dolazi do dehidratacije, disanja na usta i suhog vazduha koji prethodi smanjenom lučenju.

Rešenje protiv ovog problema

Uz konsultaciju sa ljekarom i nalaženjem pravog uzroka, pomoć ovom problemu  će da doprinese i održavanje sredine vlažnom tokom zimskih noći, unos dovoljne količine tečnosti, dišite na nos što više i smanjite unos ljute i začinjene hrane.