SUHA KOŽA NA LAKTOVIMA UPOZORAVA NA DESETAK OBOLJENJA, ČAK I NA DIJABETES!

Potencijalni uzroci suhoj koži su: sapuni, parfemi i losioni, vruće kupke i tuširanja, nagli pad temperature, plivanje u bazenu, odnosno hlor, infekcije, dermatitis, psorijaza, dijabetes, skleroderma…

Suha koža na laktovima ponekad može biti toliko gruba da može da počne jako da peče i boli. Koža na ovom predjelu upozorava na nedostatak vitamina A i onih iz grupe B. Takođe, upućuje na kožna stanja poput psorijaze, ali i razne alergije.

Da biste shvatili šta je uzrok, dobro razmislite šta ste radili u posljednje vrijeme. Potencijalni uzroci su: sapuni, parfemi i losioni, vruće kupke i tuširanja, nagli pad temperature, plivanje u bazenu, odnosno hlor, infekcije, dermatitis, psorijaza, dijabetes, skleroderma…

Kako da riješite problem?

Skratite vrijeme tuširanja. Možete i spustiti temperaturu vode.

Ako koristite losione sa parfemom zamijenite ih sa onim bez njega. Koristite kreme i losione sa maslinovim ili kokosovim uljem, kao i kakaov ili ši buter.

Ako nije do toga, onda bi trebalo da posjetite dermatologa, jer je možda riječ o nekoj kožnoj bolesti.

DERMATITIS uzrokuje crvenilo, svrab i otok, a obično je uzrokovan alergijskom reakcijom na tkanine ili hemikalije koje dolaze u dodir sa vašim laktovima. Koža u ovom stanju puca u plikovima, što može dovesti do jakog bola i svraba. Tip dermatitisa koji se javlja na laktovima se naziva dermatitis herpetiformis.

Antibiotici pomažu u kontroli suhoće i svraba. Takođe, on je uzrokovan osetljivošću organizma na gluten.

PSORIJAZA – Najčešće se javlja na laktovima i koljenima. U obliku je crvenih mrlja prekrivenih srebrnim ljuspicama, pa tako suha i ispucala koža može krvariti. Obavezno je da ljekar prepiše terapiju.

SKLERODERMA – Ovo je hronična bolest koja napada laktove. Uzrokuje oticanje kože i čini je suhom i bolnom. Laktovi mogu da budu vrlo bolni na dodir, a uzrok bolesti je obično prevelika proizvodnja kolagena i naslednjih stanja. Imunosupresivi mogu da smanje simptome.

DIJABETES – Infekcije na laktovima su prvi znak ove bolesti. Bakterijske i gljivične infekcije, koje isušuju kožu, su česte nuspojave. Laktovi mogu biti i užareni i crveni, a biopsija kože je najbolji način da se odredi tačan uzrok, navodi Američko dijabetičarsko udruženje.