Suha koža može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Iako je suha koža obično bezopasna i lako se sanira dobrom kozmetikom, nemojte zaboraviti da to stanje može ukazivati i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Nije neobično da se dijabetes manifestira na koži. Kada je razina šećera u krvi kronično visoka, tijelo puno brže gubi tekućinu zbog čega koža postaje dehidrirana. Dijabetes također može poremetiti sposobnost normalnog znojenja, čime se također smanjuje vlažnost kože. Pritom pukotine na koži mogu postati podložne bakteriji koja se hrani glukozom te tako i potencijalno opasnim infekcijama.

Štitnjača proizvodi hormone koje omogućavaju tjelesnim stanicama da rade ujednačenim ritmom. Kada razina hormona postane preniska može doći do konstantnog osjećaja hladnoće, bržeg umaranja, zaboravljanja, osjećaja depresije i zatvora. S obzirom na to da hormoni štitnjače imaju receptore u koži te omogućavaju da nove stanice konstantno zamjenjuju one odumrle, koža može postati suha, hrapava i guliti se.

Nadalje, velik je broj ljudi koji imaju probleme s bubrezima, a da to ni ne znaju jer simptome poput konstantnog umora, otežane koncentracije, problema sa spavanjem, učestalog mokrenja i podbuhlosti povezuju s drugim stanjima. Suha koža koja svrbi, što se događa kada bubrezi više ne mogu održavati pravilnu ravnotežu minerala i hranjivih tvari u krvi, još je jedan znak kojeg je lako previdjeti.

Bolesti bubrega dijagnosticiraju se testom mokraće i krvi. Naročito je važno raditi godišnje pretrage ako je osoba pod povećanim rizikom od bolesti bubrega, odnosno ako ima visoki krvni tlak, dijabetes, obiteljsku anamnezu bolesti bubrega te ako ima više od 60 godina.