Sudbonosno “da” izrekli 130 puta: Taib Seferović iz Zenice i Ismet Mušeljić iz Bosanske Krupe rekorderi po broju ženidbi

Taib Seferović

Taib Seferović

Zenički harmonikaš i krupljanski pjevač ukupno imaju 130 ženidbi. Kazanova iz Zenice trvdi kako je imao 49 ženidbi, a bosanskokrupski “zavodnik” čak 81 (ne)vjenčani brak.

Ako je vjerovati bosanskohercegovačkim “zavodnicima” Taibu Seferoviću, harmonikašu iz Zenice i Ismetu Mušeljiću, pjevaču iz Bosanske Krupe, iza sebe ukupno imaju 130 ženidbi. Taib, u Zenici poznatiji kao Tito, tvrdi da se ženio 49 puta i da ima, “koliko zna 50 djece i 170 unučadi”.

Krupljanin Ismet, poznatiji kao Tuba, tvrdi kako se ženio 81 put, ali ima samo dvoje djece iz dva braka. Kako ovaj 59-godišnjak ima čak 32 braka više od zeničkog Kazanove, apsolutni je bh. šampion po broju ženidbi. Naravno, priče ove dvojice “zavodnika” treba uzeti sa rezervom.

Pjevao i zavodio

Ismet Mušeljić veli kako je svojevremeno bio poznat kao amaterski pjevač, vozio je skupocjeni sportski automobil i žene su se, jednostavno, “lijepile”.

Ismet

Ismet Mušeljić

– Svoje supruge sam najčešće upoznavao po svadbama, vašarima i kafanama u kojima sam pjevao. Uglavnom su ostajale kod mene heftu – dvije, a onda sam dovodio nove. Najduže se zadržala jedna Cazinjanka, četiri godine. Kako su to bile uglavnom kratke vanbračne veze, nisam imao puno djece. Imam dva sina, od kojih je jedan iz sadašnjeg braka – kaže Ismet i prisjeća se zgoda i nezgoda u svojim “ljubavnim pustolovinama”.

–  Kako sam imao puno žena većinu sam zaboravio, pa mi se desilo da sam jednu Travničanku po drugi put zaprosio ne znajući da mi je to 15 godina ranije bila nevjenčana supruga. Naravno gotovo sva imena pamtim, ali nije fer da im pominjem imena kako danas ne bi imale neprilike – kaže ovaj krajiški “zavodnik”.

Djeci ne zna imena

Zenički Kazanova ima još zanimljiviju priču.

– Prvi put sam se oženio se Rašidom kada sam imao 11 godina. Bio sam drugi razred osnovne škole. Prvo dijete dobio sam u 13. godini. Sa Rašidom sam bio 25 godina u braku i izrodili smo 11 djece. Kasnije sam živio sa tri, četiri. Svaka je znala za svaku i prema svakoj sam bio pun ljubavi. Nisam pravio razlike.

– Mnoge žene sam osvojio zahvaljujući mojoj harmonici “klavirki” i sevdalinci. U mom životu zvanično je bilo 49 žena, kojima sam se oženio, koje su živjele sa mnom. Na papirima, u općini, bilo ih je jedanaest, ali mi se Romi nismo baš previše brinuli o tim papirima. Koliko ja znam imam 50 djece i najmanje 170 unučadi – kaže Tito i dodaje kako “ima želju da se oženi po pedeseti put”!

Sin policajac

Zenički Tito kaže kako ne zna imena većini djece, a mnoge godinama nije viđao. Ispričao je:

– Dok sam bio za volanom zaustavio me policajac. Bilo je to u Tarčinu. Zatražio je dokumente. Ja mu dadnem vozačku i saobraćajnu. On ode u automobil i ne izlazi. Mislim neki problem. Priđem policijskom vozilu, kad vidim policajac plače. Otvara vrata, daje mi dokumenta i kroz plač govori:
– Pa ti si moj tata!
– Bio je to moj sin Dino kojega sam dobio s Majdom iz Sarajeva. Nisam ga vidio 30 godina. Plače on, a i meni se nekako stužilo, ali nisam pustio suzu. Razmijenili smo brojeve mobitela i svako je otišao za svojim poslom. Ja prodavati ručne satove, on zaustavljati prekršitelje u saobraćaju.

(Mustafa SMAJLOVIĆ /aura.ba/arhiva magazina Aura)