SUDBINE: Ostavljena od svih, Narandža se bacila u Dunav

Piše: Milan Ristanović

Piše: Milan Ristanović

Narandža je bila izuzetno lijepa djevojka. Osim ljepote imala je pregršt drugih kvaliteti. Išla je u muzičku školu, svirala klavir, pjevala, bila odličan matematičar, dobar drug. Svi smo mislili da će ona sigurno biti uspješna i poznata. Udala se za nekog muzičara, dobili su dvoje djece i ubrzo odselili za Ameriku.

Prošlo je četvrt vijeka od toga kad sam je sreo na tržnici. Odmah sam je prepoznao, nije se mnogo promijenila, njena ravna svijetlo smeđa kosa joj je ulazila u oči, podsticana blagim vjetrom sa Dunava. Razmijenili smo nekoliko kurtoaznih rečenica,

Rekla mi je da je sada kod roditelja u njihovoj kući, vratila se. Sve što joj se kasnije dogodilo sam čuo od zajedničke prijateljice. Njeni roditelji su kuću prepisali svom sinu, koji je bio desetak godina mlađi od nje. Mislili su da je to u redu jer je kćerka tamo daleko u bogatoj Americi.

Njoj su ostavili neki plac na obodu grada, tek da je ne zaborave. Naru je ostavio muž, našao je ljubavnika. Djeca su joj otišla svojim putem na različite strane svijeta. Ona je doživjela nervni slom, izgubila je posao, zatim i kuću (banka joj je oduzela) prijatelje tamo nije nikad ni stekla.

Prodala je stvari i vratila se na Balkan. Brat je iz sebičnih razloga nije želio u kući. Bojao se da će mu ona osporiti vlasništvo iako to njoj nije padalo na pamet. Bratova žena je dodavala ulje na vatru. Njihov otac je strašno patio zbog toga. Kažu da je umro od tuge. Naru su odmah poslije sahrane prebacili u pomoćni objekat u kome je sjedila sama u fotelji čitajući knjige. Jedne večeri je izašla da se prošeta. Ponijela je svoje lijekove i sabila čitavu šaku u sebe. Vezala je svoju još uvijek sjajnu kosu gumicom i ušla u Dunav. Njeno suvonjavo tijelo su pronašli ribari kod Višnjice. Duga tirkizna haljina još se obavijala oko nje.
“Sve bilo je muzika u sjećanju mom”.

O autoru:

Beograđanin Milan Ristanović zvani Capelini, autor je dvije knjige: “Putovanja između noći i dana” i “Navijam za bika”, male zbirke poezije “Od Karpata do Kordiljera” te rječnika engleskog žargona i idioma. Radio je kao urednik kulture u “Dnevnom Telegrafu”, te se u svoje slobodno vrijeme družio sa imenima koja su ostavila neizbrisiv trag u kulturno-umjetničkom miljeu bivše Jugoslavije. Živio je u svim bivšim jugoslovenskim republikama, te Engleskoj, Rusiji i Kipru. Rođen je 1962 godine u Beogradu, gdje danas živi i stvara. Kolumne o svom prijateljevanju sa poznatima redovito dijeli sa čitateljima portala aura.ba, kao i svoje tekstove iz astrologije.

(aura.ba)