Su – đok sjemenoterapija: ZRNO BIBERA TJERA GLAVOBOLJU, A BADEM – ŽENSKE TEGOBE

Iako zvuči nevjerovatno, držanje sjemena, zrna i koštunjavih plodova na određenim tačkama na šakama i stopalima pomaže da se prevladaju bolna stanja

Čovjek je oduvijek tražio način da se izbori s bolom, pogotovo s onim jakim, što parališe i sprječava normalno funkcionisanje. Naučnik Park Džae Vu uspio je da koncipira metodu koju mogu primjenjivati ne samo medicinski radnici već i obični ljudi. Ona se zove su-đok sjemenoterapija, koja, iako ju je izumio Korejac, počiva na klasičnoj kineskoj akupresuri šaka i stopala. Dakle, fokusirana je na stimulaciju ovih dijelova ekstremiteta, ali ne na bilo kakvu stimulaciju, nego na stimulaciju sjemenima i zrnima ljekovitih biljaka, voća i povrća te koštunjavim plodovima.

Zašto baš šake i stopala?

Park je zapazio da je izgled šaka i stopala korespondentan s drugim dijelovima tijela, što i sami lako možemo uočiti. Kako je ljudsko tijelo podijeljeno prividnim granicama, zglobovima i dijafragmom, tako je šaka podijeljena zglobovima prstiju i linijama na dlanu. Takođe, kao što su ruke i noge sačinjene od tri dijela, a glava i vrat od dva, tako drugi, treći i četvrti i peti prst imaju tri dijela, a palac dva. Slična je korespondentnost između stopala i tijela. Ona, kao i šake, imaju po pet produžetaka, to jest prstiju. S tim što su nožni palci sačinjeni od dva, a svi ostali prsti od tri dijela.

Nije svejedno koje ćete tačke na šakama i stopalama stimulisati. Da biste riješili problem, potrebno je da pronađete i stimulišete korespodentne loptice. Pitate se kakve su to loptice? One nastaju od kristala mliječne kiseline na korespondentne oblastima šaka i stopala – u slučaju i najmanjeg fizičkogporemećaja u organizmu. A osjetljive su na stimulaciju sjemenima, zrnima i koštunjavim plodovima.

Njihova stimulacija otklanja energetske blokade, to jest dovodi do normalnog protoka čija kroz tijelo. Čim životna energija počne neometano proticati kroz bolnu regiju, kao i kroz ostale dijelove tijela – ponovo će se uspostaviti njena funkcija. I, kao kruna svega toga, nestaće bol na korespondentnim mjestima.

Kako da znate da ste pronašli tačku

Za vrijeme laganog opipavanja korespondentne regije, napipaćete tvrdu lopticu, koja je osjetljiva (bolnija) na dodire od okolnog tkiva. Masirajte je nekoliko minuta bez prestanka. Ako bol ne jenjava, znači da niste potrefili korespondentnu tačku. Ponovite postupak, ali ovog puta pažljivije opipavajte taj dio tijela. Kad pronađete korespondentnu tačku, prislonite na nju odgovarajuće sjeme ili zrno, a zatim ga pričvrstite flasterom.

Pošto je složena metoda, su-đok sjemenoterapija mnogima djeluje komplikovano za izvođenje. Ali nije, istina je da je mogu primjenjivati i obični ljudi, koji nemaju mnogo znanja iz oblasti medicine. Ipak, ukoliko želite potpuno da ovladate ovom metodom, dovoljno je da prođete seminar od nekoliko sati koji vodi obučeni i iskusni paktičar su-đoka, kao i da čitate knjige na ovu temu. Jedna od korisnih knjiga svakako je „Su-đok sjemenoterapija“, koju je napisao upravo otac su-đoka Park Džae Vu.

Su-đok sjemenoterapija zakonski je priznata metoda tradicionalne istočnjačke medicine. Koristi se u dijagnostičke i teraputske svrhe. A osim što efikano neutrališe bol, utiče na obaranje povišene tjelesne temperature i visokog krvnog pritiska, energizuje organizam i smanjuje mogućnost oboljevanja od gripa. Što je posebno važno naglasiti, jednostavna je za primjenu, jeftina je i potpuno neškodljiva.

100 % Prirodna terapija

Postoji nekoliko su-đoka. U zavisnosti od toga na koji način se stimulacija vrši, razlikujemo su-đokpresuru, su-đok magnetotrapiju, su-đok akupunkturu, itd. Ipak, prema mišljenju mnogih stručnjaka kineske medicine, najefikasnija grana su-đoka upravo je sjemenoterapija, i to ne bez razloga. Kako eksperti iz ove oblasti tvrde, biljna sjemena, zrna i plodovi u prednosti su nad drugim sredstvima stimulaicje, jer su potpuno prirodni i jer nam obezbjeđuju dodatnu životnu energiju.

 

TAČKE POVEZANE S VITALNIM ORGANIMA POTRAŽITE NA STOPALIMA

Korespondentna tačka za mozak smještena je na donjoj strani nožnog palca, u visini nokatne pločice. Tačka čijom se stimulacijom može uticati na rad srca nalazi se dva-tri prsta ispod nje, preciznije – u nivou središnjeg dijela luka ispod palca. Tačka povezana s plućima smještena je u gornjem dijelu tabana, u sredini njegovog najšireg dijela. A korespondentna tačka za bubrege nalazi se u visini unutrašnjeg luka stopala, tik uz njega.

Oči i uši

Osim tačaka koje su povezane s vitalnim organima, na stopalima se nalaze one povezane s organima čula vida i sluha. U slučaju problema s očima, preporučljivo je stimulisati tačke ispod drugog i trećeg nožnog prsta. A u slučaju bolova u ušima, stimuliše se donji dio malog nožnog prsta.

Ključne tačke na rukama

Su-đok sjemenoterapijom mogu se tretirati bolovi različitog lokaliteta, samo je, kao i u akupunkturi i akupresuri, bitno potrefiti tačku.

Palac odgovara glavi

U slučaju glavobolje treba se usredsrediti na palac, jer su položaj i uloga glave na tijelu umnogome slični položaju i ulozi palca na šaci. Glava je najkraći dio na tijelu, ima upadljivo dominantan položaj i u njoj je smješten komandni organ – mozak.

Slično je i s palcem – on je najkarći prst, jedini je okrenut u drugom smjeru i ima mogućnosti da kontroliše ostale prste. Ali pazite koji ćete dio palca stimulisati. Znajte da je ispodnokatni dio palca povezan s glavom, a donji – s vratom.

Što je još veoma bitno, prije nego što započnete stimulaciju, odredite u kom vam je dijelu glave lociran bol. Zatim na palcu šake ili stopala pronađite mjesto koje korespondira s bolnom tačkom glave. Kažiprst i mali prst korespondiraju s rukama.

Ako ste skloni problemima s ekstremitetima, koristiće vam ove informacije – kažiprst i mali prst korespondiraju s rukama, a srednji i domali prst s nogama.

Nokti povezani sa zubima

U slučaju zubobolje, naravno, morate ići stomatologu, ali za prvu pomoć možete isprobati su-đok. Korespondentnu tačku za gornje zube tražite na noktu palca, koji podsjeća na otvorena usta. A za zube iz donje vilice – na ostatku nokta.

Hronični problemi zahtijevaju upornost

Ako vam je zdravlje poremećeno duže vrijeme, riječ je o hroničnom stanju. Tretmane izvodite na različitim korespondentnim sistemima na šakama. Iz dana u dan. Zašto? Da bi dugotrajni bol potpuno iščezao, neophodno je biti istrajan u terapiji. U protivnom, samo će se momentalno ublažiti.

NIJE SVEJEDNO ČIME ĆETE VRŠITI STIMULACIJU

Od krucijalnog je značaja da izaberete pravo sjeme odnosno zrno u datom momentu. Preporuka je da birate ono koje je po obliku, pa i po boji, najsličnije organu čiju korespondentnu tačku tretirate.

U slučaju bubrežnih bolova, preporučljivo je vršiti stimulaciju zrnom graha, i to onim braonljubičaste boje, pošto je to sjeme najsličnije izgledu bubrega.

U slučaju bolova u plućima – upotrijebite sjemenke jabuke.

U slučaju glavobolje – upotrijebite zrno bibera ili graška.

U slučaju bolova u predjelu jajnika – upotrijebite badem.

VAŽAN SAVJET: Sjeme, odnosno zrno možete držati nekoliko sati – pa i čitav dan – na korespondentne tačke, jer tretman njima ispoljava produženo stimulativno dejstvo.

/aura.ba/