STVORENI DA VOLIMO: Tajne parova koji zauvijek ostaju zajedno

”Rođeni smo da volimo,” u svojoj knjizi Why we love? (Zašto volimo?) napisala je antropologinja Helen Fisher. ”Taj osjećaj blaženosti koji zovemo romantična ljubav,  jako okupira naš mozak. A pitanje je, da li to može trajati”. Pa, istinski može.  Ovde se nalazi nekoliko otkrića psihologa.

U dugotrajnim odnosima, romantična ljubav postepeno preraste u partnerstvo i odnos, kojii temelji na prijateljstvu, a ne na zaljubljenosti. Strast nestaje, neke stvari dobiju na značaju. Do ove tačke su stvari lagane, a onda se zapliću. Uprkos tome, nekima uspjeva izgraditi trajan i zadovoljavajući odnos, koji ih napaja srećom i pomaže im na putu ka samoispunjenju. Šta imaju zajedničko parovi koji su postigli taj ideal?

Moguća je  romantična ljubav koja traje cijeli život

Analiza parova koji su bili vjenčani više nego desetljeće, objavljena u žurnalu Social Psychological and Personality Science 2012. godine, je otkrila da 40 % parova nakon toliko godina braka kaže, da su još uvijek zaljubljeni u partnera. Oni koji su vjenčani 30 ili više godina, u 40% slučajeva kažu da partnera još uvijek jako vole.

Očuvanje romantične ljubavi kroz godine ima pozitivan učinak na mozak. Za Psychology Today je napisala psihologinja Adoree Durayappah. Na taj način se smanjuje: anksioznost, stres, povećava osjećaj sigurnosti i povezanost s partnerom.

Nove stvari probajte zajedno

Dosada je največa prepreka u dogotrajnijoj ljubavnoj vezi, uspješni parovi uvijek nađu način, da iznova ožive svoj odnos i život. Psihološka istraživanja kažu, da su parovi, koji iskuse intenzivnu ljubav do drugog, spremni učestvovati u novim aktivnostima zajedno, one im donose nove izazove i pomažu do poboljšanja veze. Izbjegavajte jake osjećaje potrebe za blizinom partnera, pokušajte i u braku zadržati samostalnost. Ne gradite zavisnost od odnosa i partnera.

Danas na brak ne gledamo kao na odnos, koji zadovoljava osnovne potrebe za preživljavanjem partnera, nego ga imamo kao oruđe koje nas vodi do samoispunjenja. Nova direktiva donosi više mogućnosti za neuspjeh braka, ali istovremeno donosi čvrst i zadovoljavajući odnos, ako partneri uspiju pronaći pravi put.
/Izvor: Vizita.si i Aura.ba/ Prevod za Aura.ba: A. D./