Stvarnost ili urbani mit: Da li se*s u braku zaista prestaje?

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 16.000 Amerikanaca u dobi od 18 do 60 godina, pokazala je kako brak bez seksa nije mit, nego realnost. Skoro 20 posto bračnih partnera u Sjedinjenim Američkim Državama u zadnjih mjesec dana nije imalo seksualne odnose, a šest posto njih nije imalo odnose duže od godinu dana.

Kad govorimo o prosjeku, parovi se uglavnom seksaju 1,2 puta sedmično, a brakovi bez seksa su se u zadnjih 20 godina čak učetvorostručili. Primjerice, 1994. godine, 1,3 posto muškaraca i 2,6 posto žena je prijavilo kako nisu imali seksualne odnose u zadnjih godinu dana, dok su 2014. godine ti brojevi skočili na 4,9 posto i 6,5 posto. Nije čudo što je industrija seks igračaka u porastu.

“Mislim da je problem u tome što danas jednostavno više pričamo i slušamo o tome. Nekad davno, prije dostupnosti kontracepcije, brak bez seksa bio je način da se spriječe neželjene trudnoće. Također, nesretni parovi su češće ostajali zajedno zbog društvenih očekivanja ili djece. Danas su stvari drugačije”, mišljenja je Denise A. Donnelly, profesorica sociologije sa Georgia State univerziteta.