Stvari koje nikada i nikome ne smijete govoriti o svom mužu

Izašli ste s prijateljicama, imate puno vremena i možda pokoja čašica vina bit će dovoljno da se pokrenu raznorazni razgovori. Možete pričati o nekim stvarima vezano za dečka iz srednje škole, ali postoje granice i teme koje morati zadržati za sebe kada je vaš muž u pitanju.
Njegovi strahovi

‘Žene su sklone tome da podijele strahove. Međutim, otkrijete li prijateljicama da se vaš suprug plaši gromova ili nepoznatih pasa može dovesti do toga da ispadne slabić. Osim toga, on vam je svoje strahove otkrio u povjerenju. Stoga će otkrivanje njegove tajne njemu biti pokazatelj da ste ga iznevjerili. To je prvi korak za gubitak povjerenja’, objašnjava doktorica Sue Johnson i autorica knjige Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships.

Vaš seksualni život

‘Nema ništa loše ponešto podijeliti s prijateljicama. Međutim, govoriti o veličini njegovog penisa ili tehnikama je zabranjeno’, tvrdi doktorica Elizabeth Lombardo i autorica knjige A Happy You: Your Ultimate Prescription for Happiness. Žene su osjetljive na svoj izgled, stoga razmislite kako bi vama bilo kada bi on svojim prijateljima ispričao kako ste se udebljali ili postarali?! Dakle, ukoliko dođete do takve teme s prijateljicama neka vaš opis bude pozitivan i bez suviše detalja.

Otkrivanje njegovih groznih navika njegovoj obitelji

Isticanje mana vašeg supruga, čak i kada su nevine stvari u pitanju, poput ostavljanja cipela na krivom mjestu, može stvoriti napetost između vas i njegove rodbine. ‘Mane vašeg supruga mogli bi doživjeti kao svoje mane’, kaže doktorica Lombardo. ‘Osim toga, zaštitnički su raspoloženi prema njemu.’ Želite se negdje ispuhati jer ste se opet spotaknuli preko njegovih papuča? Recite prijateljima. Napravite li to na duhovit način, neće se shvatiti kao izdaja. Samo nemojte s njima raspravljati o ozbiljnim problemima, o tome radije razgovarajte sa svojim suprugom.

Mala zarada i loš posao

Povjeriti se prijateljicama kako vaš suprug opet nije promaknut na poslu čini više štete nego koristi. Još uvijek u društvu vladaju stereotipi kako muškarac mora biti uspješan na poslu i dobro zarađivati. No, postoji iznimka kada možete govoriti o njegovom poslu, a to je u slučaju da traži drugi posao. Tada to ne znači da je doživio neuspjeh već da je u potrazi za novim mogućnostima, što je velika razlika.

Njegova nespretnost

Ne zna promijeniti ulje u autu niti zamijeniti slavinu na sudoperu? To vaše prijateljice ne moraju znati. U pitanju su opet tradicionalni razlozi po kojima se muškarci brinu i skrbe za svoju obitelj na svim poljima. Iako djeluje staromodno, mnogi muškarci ne žele da se o njima govori na takav način. Želite li podijeliti zabavnu priču o stolu koji se klima, prvo to raščistite sa suprugom. U stvari bi najbolje bilo da njemu prepustite da prepriča tu zgodu.

Nešto vam smeta, ali to niste rekli njemu

Smatrate li da ne posvećuje dovoljno pažnje djeci ili da je pretvrdoglav u nekim stvarima i stavovima, to biste prvo trebali raspraviti s njim, a ne s prijateljicama. Dozna li da ste o tako važnim stvarima govorili njemu iza leđa može ozbiljno narušiti vaš odnos. Dijeljenje takvih informacija s prijateljicama manje će govoriti o konkretnom problemu, a više o nesuglasicama u braku. Možda je vrijeme i da potražite stručnu pomoć bračnog terapeuta koji će vam pomoći da uspostavite komunikaciju i poboljšate odnos.

Ružne stvari koje govori o rodbini i prijateljima

Otkrijete li to svojim prijateljicama, moguće je da ga više neće željeti u svojoj blizini. Otkrivati kakve probleme vas dvoje imate može dovesti do situacije da je obitelj ‘previše uključena’ pokušavajući ih rješiti. Ako vaš suprug stalno opterećuje nekog prijatelja ili rođaka, recite mu da to ispravi. Ako tek tu i tamo da neku opasku, pustite ga. ‘Pretpostavite da vaš suprug ima dobru namjeru i fokusirajte se na to’, savjetuje Lombardo. Kada to napravite, oboje ćete biti sretniji.

Njegova politička i vjerska uvjerenja

On može imati osobne ili profesionalne razloge za određena uvjerenja, stoga je u ovoj situaciji jako važna komunikacija između vas dvoje. Podijeli li s vama razloge zbog čega je nečemu sklon, a nečemu ne, to će pomoći da izbjegnete nagađanja o njegovim uvjerenjima. Ako ste u situaciji da morate spomenuti njegova opredjeljenja, neka to bude jednostavan način. Na primjer, prijatelji su vas pozvali na krštenje djeteta. Možete im samo reći kako vaš suprug nije vjernik i da niste sigurni hoće li doći bez ulaženja u detalje.

Njegove nesuglasice sa članovima obitelji

Muškarci mogu biti spori oko rješavanja nesuglasica, osobito ako su u pitanju članovi obitelji. To im je obrambeni mehanizam usađen još dok su bili dječaci. Premda će vas možda uzrujati što ne rješava taj problem, ako ga vi podijelite s prijateljima ili rodbinom nećete napraviti pozitivne pomake. To je njegova obitelj i njegovi prijatelji, zato on sam mora riješiti svoj odnos s njima. Možda ne možete potpuno shvatiti njegov postupak, ali ga poštujte. Pokazivanje empatije je ključno za pozitivan razvoj vašeg odnosa.

Teški periodi njegove prošlosti

Društvo još uvijek može prihvatiti ranjivost kod žena, ali manje kod muškaraca. Iz tog razloga ne bi bilo u redu da s drugima dijelite izazove i loša iskustva s kojima se susretao u prošlosti ili djetinjstvu. Ukoliko ste ponosni što je vaš suprug to prevladao ili mislite da bi vaš prijatelj mogao izvući pouku iz njegove priče, potaknite ga da to podijeli i to tako što će istaknuti prednosti cijele te situacije umjesto da se ljutite na njega što se ‘zatvorio’. Recite mu, primjerice, kako bi i njemu dok je bio u toj situaciji pomoglo da je imao nekoga tko ga je mogao uputiti i pomoći mu. Vrlo vjerojatno će svoje iskustvo podijeliti kada shvati da bi nekome mogao pomoći.

(aura.ba)