STRUČNJAK OTKRIVA: AKO ČESTO GOVORITE OVIH 5 REČENICA VELIKA JE ŠANSA DA STE PSIHOPATA!

Psihopate zamišljamo ili kao hladnokrvne ubice ili kao genijalce, izolovane od društva i drugačije od običnih smrtnika. Kako se procjenjuje da psihopate čine jedan odsto populacije, za života ste sigurno upoznali barem jednog… Ili to, ili ste vi psihopata, piše britanski Independent.

Iako postoje liste osobina koje psihopata posjeduje, ponekad ih je teško prepoznati u kratkim svakodnevnim razgovorima. Umjesto osobina, trebalo bi da obratite pažnju na fraze koje koriste, savjetuje na svom blogu Jackson MacKenzie, koji je napisao knjigu o psihopatima.

Krenimo s frazama:

1. “Previše analiziraš stvari”.

Možda ste stvarno previše okupirani sitnicama, no češće je cilj da se tim optužbama podstakne osjećaj krivice kod žrtve, umjesto da psihopate prihvate odgovornost za svoje radnje.

– Psihopatama je cilj da vas natjeraju da posumnjate u svoju intuiciju tako što će vas kriviti za sve zbog čega se osjećate loše – tvrdi MacKenzie.

2. “Mrzim dramu”

– Ubrzo ćete shvatiti da je više drame oko njih nego oko drugih osoba koje poznajete – ističe MacKenzie.

3. “Pogrešno si me shvatio”

Ponovo je važan kontekst. Ako vam šef govori da nešto nije dobro na poslu, nemojte ga odmah optužiti da je psihopata. Psihopate vas namjerno provociraju, a onda vam govore da ste ih pogrešno shvatili.

4. “Tako si osjetljiv”

Psihopate će vas gurati do tačke pucanja, a onda vas nazvati osjetljivima.

– Psihopate izazivaju osjećaje u drugima, tako funkcionišu – tvrdi MacKenzie.

5. “Lud si, bipolaran, ljubomoran, zaljubljen u mene”

Psihopate imaju tendenciju da optužuju druge da su ludi, ili da tvrde da su te osobe zaljubljene u njih.

– Izađite iz tog odnosa. Bez poruka, poziva, e-mailova, čak i prijateljstva na Facebooku. Inače će učiniti sve da vas izlude – zaključuje MacKenzie.